Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Konvencija SDS z nagovori Janše, Orbana in Webra

Slovenija | 11.05.2018, 22:48

"Temeljna prioriteta SDS je blaginja državljank in državljanov", je na konvenciji SDS poudaril prvak stranke Janez Janša. Napovedal je "izsušitev birokratskega močvirja" in socialno politiko, ki bo temeljila na ustvarjanju delovnih mest. Med gosti konvencije sta podporo SDS in Janši izrazila tudi Manfred Weber in madžarski premier Viktor Orban.

Polna dvorana Golovec, bogat kulturni program in visoki gostje so zaznamovani sinočnje dogajanje v Celju. Prvak SDS Janez Janša, ki je kar trikrat nagovoril zbrano množico iz vseh koncev Slovenije je poudaril, da na zunanjepolitičnem področju SDS ne vidi perspektive v strateških partnerstvih z Rusijo in Iranom, temveč v tesnejšem sodelovanju s srednjeevropskimi državami in višegrajsko skupino. Janša vidi Slovenijo, v kateri "ne kradejo državnih bank, mandatov, volitev in otrok", pač pa kot državo, v kateri so vsi državljani prvorazredni pred zakonom, delo je spoštovano in dobro plačano, vladata pa svoboda duha in pravičnost. »Vidim Slovenijo jutrišnjega dne. To ne bo druga Švica, kajti imamo boljše pogoje od njih. Slovenci imamo poleg čudovitih gora imamo tudi panonske ravnice, starodavna mesta in trge, dolenjske in štajerske gorice, morje in kras. Nobene druge države ni na svetu, ki bi na tako zaokroženem prostoru združevala take naravne danosti.«

SDS je sicer pred tokratnimi volitvami državljanom posredovala anketne vprašalnike glede potrebnih ukrepov na različnih področjih. Prejeli so več kot 17.000 odgovorov in, kot je zagotovil Janša, bodo odgovori, ki so jih prejeli, tudi njihove zaveze za prihodnji mandat. »Gre za vaše zahteve in gre za naše obveze, da jih izpolnimo. Naš Strokovni svet, hvala vsem tudi s tega mesta, je zadnja tri leta pripravljal program za naslednji mandat. Bistvo tega programa je večja blaginja za vse. Veliko teh predlogov je naša poslanska skupina v Državnem zboru sproti predlagala v proceduro, a so bili praktično vsi zavrnjeni. Oblast ni sprejemala dobrih predlogov tistih, ki jih je imela za drugorazredne. A to delo ni bilo zaman, več kot 100 zakonskih rešitev imamo pripravljenih, torej lahko začnemo z delom danes.«

Viktor Orban in Janez Janša
Viktor Orban in Janez Janša © www.sds.si
Veliko pozornosti in odobravanj zbranih v dvorani je požel nagovor madžarskega premiera Orbana, ki je pozval, naj se v volilni tekmi borijo do zadnjega trenutka, in ocenil, da Slovenijo čakajo ene najpomembnejših volitev v zgodovini. Težkih odločitev, ki prihajajo, zato v Sloveniji ne smete prepuščati novim strankam, ki prihajajo od nikoder in nimajo preteklosti, je dejal. "Potrebujemo izkušene bojevnike, ki se ne ustrašijo lastne sence," je dejal Orban in dodal, da je Janševa zmaga zagotovilo za obstoj slovenskega naroda, predvsem v luči vprašanja migracij, ki pesti Evropo. »Če bo Evropa podlegla migracijam bomo izgubili svojo celino. Dokler Evropa ne bo obvarovala svojih meja, dokler bo vabila revne ljudi iz revnih držav in bodo ti videli vsaj majhno možnost, da lahko pridejo sem, bodo še naprej prihajali,« je dejal Orban.

Vodja poslanske skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfred Weber je v nagovoru poudaril, da je tudi za Slovenijo v tem času ključni izziv vprašanje migracij. Cilje je ustrezno zaščititi evropsko zemljo, zato tistih, ki na mejah gradijo ograje, ne bi smeli kritizirati, ampak bi jim morali nuditi oporo. Krščanstvo je izpostavil kot najpomembnejši steber Evropske ljudske sranke v Evropskem parlamentu. Ob tem je izrazil podporo predlogu, da bi se ena od sob v Evropskem parlamentu poimenovala po Jožetu Pučniku. »Slovenija se bo pod vodstvom Janeza Janše vrnila med vodilne evropske države in krojila prihodnost te celine. Zaradi hudih težav potrebujemo take ljudi,« je poudaril Weber.

Podporo SDS na prihajajočih volitvah je izrazil tudi predsednik makedonske stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, ki je med prepričan, da lahko Slovenija s SDS v vladajoči koaliciji postane sprememba, ki jo čaka Evropa.

Konvencijo je popestril kulturni program z več glasbenimi nastopi, med drugim tudi kandidatke SDS v Domžalah Alenke Gotar in pevskim vložkom poslanca Franca Breznika. Nazadnje pa so na oder povabili še vse kandidate na letošnjih parlamentarnih volitvah, imena katerih so sicer javno objavili že pred časom.

SDS se na parlamentarne volitve podaja z vsemi aktualnimi poslanci in še nekaterimi prepoznavnimi imeni, med njimi z evropsko poslanko Patricijo Šulin, predsednikom Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Alešem Hojsom in piranskim ribičem Silvanom Radinom.

Janez Janša in vsi kandidati SDS za poslance
Janez Janša in vsi kandidati SDS za poslance © www.sds.si

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.