Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 20:06

Papež v Loppianu: Kultura srečanja in civilizacija povezanosti

0:00
0:00
Papež v Loppianu
Foto © Vatican News

"Ne moremo biti kristjani, če nismo bližnji."

Za Loppiano, eno od 28-ih mestec Gibanja fokolarov, je bil 10. maj posebej prazničen dan. Obiskal jih je namreč papež Frančišek. Najprej je počastil Marijo v cerkvi Božje Matere in nato odgovarjal na vprašanja zbranih pred cerkvijo. Evangelij je vedno nov, je poudaril papež, zato je treba vedno iti naprej in biti odprti novim potem, ki jih predlaga Sveti Duh. To pa lahko odkrivamo v občestvu, je zatrdil.

Ljudje vseh barv, kultur in različnih narodnosti so z navdušenjem medse sprejeli papeža Frančiška. Predsednica Gibanja fokolarov Maria Voce mu je najprej orisala mestece Loppiano, v katerem trenutno živi 850 ljudi iz 65 narodov. Nekateri pridejo za kratek čas, da bi se tam učili živeti edinost v različnosti in jo potem prinašali v svoja okolja ter tako spreminjali družbo. Loppiano pa vsako leto obišče tudi več kot 35.000 dnevnih obiskovalcev.

»Chiara Lubich je vedno želela, da bi nastala takšna majhna mesta, delavnice človeškega sožitja, makete zedinjenega sveta, pričevanje, kakšna bi bila družba, če bi temeljila na evangeljski medsebojni ljubezni. Prav to bi rad Loppiano pokazal svetu!«, je papežu dejala Maria Voce.

Namesto duhovnosti ’jaza’, duhovnost ’mi’

»V Loppianu se vsi počutijo doma!«, je zbranim dejal papež. Temelj tega mesteca pa je zaveza medsebojne ljubezni, ki jo prebivalci vsak dan obnavljajo. Na vprašanje, kako ohraniti tudi danes po vseh letih tisto začetno navdušenje, je papež znova izpostavil pomen spomina, da ne bi ostali brez korenin in tako tudi brez sadov. Obenem pa jih je povabil k pogumu, iskrenosti in vztrajanju. Znova je tudi opozoril pred opravljanjem in jih povabil naj ostanejo trdni v odločitvi, tudi v težavah. »Prosite pa tudi za milost humorja. To je človeška drža, ki se najbolj približa Božji milosti.«

Spomnil je, da je Chiara Lubich po navdihu ustanovila mesteca, ki naj bi na sodoben način pričevala in prinašala veselje evangelija še posebej tja, kjer to najbolj potrebujejo. »Vi morate morate razvijati duhovnost skupnosti, ne posameznika, saj nas to reši duha sebičnosti.«

Papež v Loppianu
Papež v Loppianu


Ne moremo biti kristjani brez drže bližine

V Loppianu se ljudje oblikujejo v šolah za različne starostne skupine in stanove, od družin do posvečenih, mladih in otrok, pa tudi na Univerzitetnem inštitutu Sophia. Vzgojna metoda je medsebojna ljubezen in navzočnost Jezusa med njimi. Na vprašanje, kakšen bi lahko bil prispevek teh šol, jim je papež predlagal metodo bližine in dialoga. »Ne moremo biti kristjani, če nismo bližnji; brez drže bližine,« je zatrdil sveti oče. Bog je namreč blizu nam.

Vzgoja je pogosto napačno razumljena le kot stvar glave, razuma. Po papeževih besedah pa vzgoja vključuje tudi srce - čutenje, in potem naše roke, torej delovanje.

Papež v Loppianu
Papež v Loppianu

Kultura srečanja in civilizacija povezanosti

Loppiano želi prispevati k izgradnji zedinjenega sveta. Zato so prebivalci medse sprejeli nekaj migrantov iz različnih afriških držav, ki že več kot leto dni živijo z njimi v duhu medsebojne ljubezni.

Na vprašanje, kakšno je njihovo poslanstvo v novi evangelizaciji in kako odgovoriti na izzive današnjega časa, pa je papež zbranim svetoval štiri drže: ponižnost, odprtost, sinergijo in sposobnost tveganja. »Treba si je prizadevati ne le za srečanje med ljudmi, kulturami in narodi in za povezavo med civilizacijami, ampak tudi za to, da bi vsi skupaj odgovorili na izziv današnjega časa, ki je zgraditi skupno kulturo srečanja in globalno civilizacijo povezanosti. Kultura srečanja, civilizacija povezanosti – to je izziv

Evangelij je vedno nov, je poudaril papež, zato je treba vedno ustvarjalno iti naprej in biti odprti novim potem, ki jih predlaga Sveti Duh. To pa lahko odkrivamo v občestvu, da bi skupaj razumeli, kam nas kliče Bog v tem zgodovinskem času. »Postati moramo obrtniki občestvenega razločevanja. To ni lahko, vendar moramo storiti, če želimo imeti ustvarjalo zvestobo; če hočemo biti poslušni Svetemu Duhu.«

Kako bi ravnala Marija na mojem mestu?

Ob sklepu je sveti oče spregovoril še o Mariji, Božji materi, materi edinosti. Ne pozabite, da je bila Marija laikinja, jim je dejal. »Za izziv vzemite korake Jezusovega življenja, kot na primer v Kani, in se vprašajte, kako bi ravnala Marija. To je prava šola, kako iti naprej. Ona je bila namreč žena zvestobe, ustvarjalnosti, poguma, potrpežljivosti, prenašanja stvari... Vedno glejte, kako je ravnala ta laikinija, prva Jezusova učenka«, je prebivalcem Loppiana še dejal papež Frančišek.

Zatem so ga med pesmimi skupin Gen Verde in Gen Rosso pozdravili predstavniki različnih šol, ki delujejo v Loppianu: družine, gen (mlade generacije), volontariji, redovniki, redovnice, duhovniki, pa tudi skupina budistov pod vodstvom Luce Ardenteja, ki je papež dejal, da so Chiarini otroci, ki hočejo vedno ljubiti prvi.

Ganjeni so ga pozdravili tudi nekateri začetniki izgradnje Loppiana, ki so postavljali temelje za to Marijino mesto. Seveda niso manjkali tudi predstavniki podjetij in umetnik Ciro, katerega delavnica je postala že simbol mesteca in umetnik Hang. Oba sta svetemu očetu podarila svoje izdelke. Prav tako tudi kuhar v Loppianu.

Papež je na koncu še nekaj časa pozdravljal prebivalce in se nato poslovil med znano pesmijo: Ostani tukaj z nami, sonce že zahaja...

Papež pozdravlja predsednico Gibanja fokolarov Mario Voce
Papež pozdravlja predsednico Gibanja fokolarov Mario Voce

Ne spreglejte: