Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 06:40

Papež v Nomadelfiji

Papež v Nomadelfiji
Foto © vaticannews.va

Papež Frančišek se je dopoldne mudil na obisku v dveh mestecih, ki imata v Italiji poseben status – Nomadelfiji, kjer skupnost družin živi v slogu Apostolskih del in si delijo vse.

Nomadelfija se nahaja 60 km severno od Rima, v občini Grosseto. V 30-ih letih prejšnjega stoletja jo je ustanovil duhovnik Zeno Saltini. Cerkev ji je podelila status župnije, Italija jo obravnava kot zasebno združenje državljanov.

Danes v mestecu živi približno 300 katoličanov oziroma 60 družin, ki živijo v slogu prve Cerkve. Ni zasebne lastnine, ne uporabljajo denarja, skupnost vsakomur da tisto, kar potrebuje. Preživljajo se z ekološkim kmetijstvom. Hiše nimajo zvonca, saj so vedno odprte vsem. Po 4 ali 5 družin v osrednji hiši skupaj uporablja kuhinjo. Priimkov ne uporabljajo, s čimer dajejo poudarek krstu, poleg tega ne želijo delati razlik do otrok, ki so jim zaupani v varstvo. Družine namreč medse sprejemajo sprejemajo zapuščene otroke ali prizadete. Papež Frančišek jim je danes v varstvo predal dva taka otroka. Do danes je bilo v Nomadelfiji vzgojenih več kot 5 tisoč otrok. V šoli, kjer poučujejo člani skupnosti, ni ocen, da ne bi spodbujali tekmovalnosti. Če želijo nadaljevati šolanje drugje, morajo opraviti izpite v javnih šolah. Invalidi in ostareli ostanejo v družini, a zanje skrbi celotna skupnost.

»Nadaljujte po tej poti, poosebljajte model bratske ljubezni tudi preko vidnih del in znamenj povsod, kamor vas dejavna evangeljska ljubezen kliče. Pred svetom, ki je včasih sovražen do vzorov, ki jih je pridigal Kristus, se ne obotavljajte odgovoriti z veselim in jasnim pričevanjem svojega življenja, ki se navdihuje v evangeliju,« je dejal papež približno 4 tisoč sedanjim in nekdanjim članom skupnosti.

Status prebivalca Nomadelfije nimajo vsi člani skupnosti, ampak samo tisti, ki se pri 21-ih letih svobodno odločijo za takšen slog življenja. Vsi, tudi otroci teh prebivalcev, pa gredo skozi triletno poskusno obdobje, nato prisežejo pred oltarjem.


Ne spreglejte: