Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Prvo mednarodno projektno srečanje Eurostronomia

Radijski utrip | 12.04.2018, 10:33 Nataša Ličen

V spomin na prvi vesoljski polet okrog Zemlje danes obeležujemo Mednarodni dan vesoljskih poletov s človeško posadko. Leta 1961 je Jurij Gagarin kot prvi človek obkrožil naš planet.

Dan bodo obeležili tudi v Zavodu sv. Stanislava, pripravljajo predavanje, za teden dni pa imajo v gosteh tudi mlade v sklopu Erasmus + projekta EUROSTRONOMIA, mlade navdušence nad astronomijo.

Skoraj štirideset dijakov s partnerskih šol iz Bolgarije, Nemčije, Makedonije, Francije, Portugalske, Škotske in Romunije. Skupaj z njihovimi dijaki in učitelji se srečujejo, družijo, pripravljajo delavnice, opazovanja in pogovore, v katerih odkrivajo izzive astronomije.

Vabljeni, da jih spremljate na spletnih straneh šole, fotogaleriji in Facebooku: http://www.stanislav.si/skg/eurostronomia-1-dan-izmenjave/

»Srečanje je pestro, lansko leto smo v sklopu Erasmus + pridobili ta projekt. Dopoldne se bomo v Zavodu srečali tudi s predstavnikom in govorili o slovenskem astronavtu. V načrtu imamo seveda tudi opazovanja nočnega neba. Projektu smo se priključili, ker nas zanimajo novi ljudje in njihove kulture. Zanimajo nas tudi zvezde, vesolje in kakšne so rakete, ki poletijo v nebo. Obiskujemo občasno tudi spletne strani NASE, spremljamo novosti ter aktualne dogodke." Med pomembnimi poudarki je tudi krepitev evropske ideje povezovanja med mladimi, jim dati priložnosti medsebojnega druženja in spoznavanja.

Radijski utrip
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.