Petra StoparPetra Stopar
Alfie Evans odšel med angele (foto: Cristian Gennari (KNA), domaradio.de)
Alfie Evans odšel med angele | (foto: Cristian Gennari (KNA), domaradio.de)

Alfie končal svojo kratko življenjsko pot

Svet | 28.04.2018, 09:51 Marjana Debevec

Alfiejeva starša Kate in Thomas sta sporočila, da je deček ponoči umrl. V dramatično zgodbo boja za njegovo življenje se je vključil tudi papež Frančišek. Med sredino splošno avdienco je zatrdil, da je edini Gospodar življenja od začetka do naravnega konca Bog, v današnjem tvitvu pa je zapisal, da ga je Alfiejeva smrt močno pretresla. »Danes molim še posebej za njegove starše, medtem ko ga je Bog Oče sprejel v svoj nežen objem«, je zapisal sveti oče.

»Najin otrok si je krila nadel ob 2.30 danes zjutraj. Najino srce je zlomljeno. Hvala vsem za podporo«, je na facebook napisala njegova mamica Kate James. Oče Thomas pa je napisal takole: »Moj gladiator je odložil svoj ščit in ga ob 2.30 zamenjal za krila. Ljubim te moj fant

Spomnimo: Britansko prizivno sodišče je v torek znova in dokončno zavrnilo prošnjo Alfiejevih staršev, da bi dečka prepeljali na zdravljenje v Italijo, kjer bi ga sprejeli na lastne stroške. Od aparatov so ga izključili v ponedeljek zvečer, kar pomeni, da je sam dihal dobre štiri dni. Ker je imel neznano nevrodegenerativno bolezen, je bilo za angleške zdravnike nesmiselno, da bi živel do svoje naravne smrti.

Alfiejeva starša
Alfiejeva starša © Vatican News

Alfiejevo sporočilo

Alfie ni govoril vendar pa je povzročil veliko hrupa. Hoteli so mu 'podariti' smrt, on pa nam je vsem podaril življenje in ljubezen z nedolžno ljubeznivostjo svojega malega obraza, piše Vatican News. Nek sodnik je dejal, da je ta otrok tako prizadet, da ne čuti niti ljubkovanja svoje matere: toda mi smo čutili, da nas on ljubkuje.

Zdravniki so povzročili njegovo prezgodnjo smrt, on pa je zdravil našo še bolj nevarno bolezen: brezbrižnost. Alfie je bil zapornik, a je mnogim dal pogum, da so svobodno spregovorili in delovali. Bilj je najbolj šibek med vsemi, a je dal neskončno moč tistim, ki so ga imeli radi. Doživeli smo hladno sodniško odločitev, on pa je odtajal mnoga srca.

Smatrali so, da je njegovo življenje nekoristno, Alfie pa je, ne da bi kaj storil, pritegnil srca milijonov ljudi v boj za bolj človeški svet. Postal je simbol: glas vseh majhnih, zlorabljenih, zavrženih tega sveta. Naš utilitarističen svet bo nekega dne, če se temu ne bomo uprli, zavrgel tudi nas: za vsakega namreč pride trenutek, ko prosi, da bi ga ljubili in rešili v nekoristni šibkosti.

Uničila ga je moč oblastnikov, vendar nas uči kako na to odgovoriti blago in odločno. Samo Bog razume skrivnost življenja, Alfie pa nam je odstrl en žarek te skrivnosti. Alfie je norost in pohujšanje za nekatere in tako nas spominja na Tistega, ki je bil križan. Spominja pa nas tudi na poslednjo sodbo: »Lačen sem bil in ste mi dali jesti…«. Mnogi smo molili za Alfieja. Zdaj on moli za nas, še zaključuje Vatican News.

Večerna molitev za Alfieja na Trgu sv. Petra v Vatikanu
Za Alfieja so ob večerih molili na Trgu sv. Petra v Vatikanu © Twitter @go_alexey

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.