Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Kristjani v Pakistanu po zadnjih napadih od oblasti zahtevajo ustrezno ukrepanje

Svet | 17.04.2018, 11:24

Manjšinsko krščansko skupnost v Pakistanu je prizadel nov napad. Potem ko so bili v krvavem incidentu na velikonočni ponedeljek v Quetti blizu meje z Afganistanom ubiti štirje člani katoliške družine, je slaba dva tedna pozneje prišlo do streljanja pred cerkvijo v eni od tamkajšnjih krščanskih sosesk. Umrla sta moška - katoličan in protestant. Še osem ljudi je ranjenih.

Kot je povedala ena od prič zadnjega napada, ni dvoma, da so bili tarča skrajnežev kristjani. Preiskava še traja, za zdaj odgovornosti ni prevzela nobena teroristična skupina. Kristjani v Pakistanu so ogorčeni. Ob včerajšnjem pogrebu so pripravili shod po ulicah Quette, med katerim so želeli opozoriti na trpljenje nedolžnih ljudi. Miroljubne proteste so pripravili tudi drugod po državi, med drugim v Karačiju in Lahoreju. Zahtevali so zaščito in pozvali oblasti, naj sprejmejo ustrezne ukrepe za odziv na izredne razmere. Da ni nikakršnega načrta za poj proti nestrpnosti, skrbi katoliške škofe v Pakistanu. Prek svoje Komisije Pravičnost in mir so obžalovali zadnje teroristično nasilje. Njen predsednik, nadškof v Islamabadu Joseph Arshad, je hkrati zagotovil molitev za žrtve in njihove družine ter podporo Cerkve.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.