Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Predsedniške volitve v Črni Gori Đukanoviću

Svet | 16.04.2018, 16:13

Črna Gora ima novega predsednika. Filipa Vujanovića je na tem mestu nasledil Milo Đukanović. 56-letnik, ki že skoraj tri desetletja zaseda vplivne funkcije v državi, je na včerajšnjih volitvah prejel slabih 54 odstotkov glasov, njegovega najbližjega zasledovalca Mladena Bójanića je podprlo dobrih 33 odstotkov ljudi. Volilna udeležba je bila 64-odstotna.

56-letni Đukanović je prekaljen politični maček. Kot opozarjajo njegovi kritiki, naj bi že skoraj tri desetletja obvladoval Črno Goro - tudi s pomočjo mafijskih povezav. Že kot dijak je postal član jugoslovanskih komunistov, na prvih večstrankarskih volitvah v državi konec leta 1990 je bil izvoljen za poslanca v tamkajšnjo skupščino, leta 1991 je postal najmlajši premier na stari celini. Star je bil 29 let. Do danes je bil šestkrat na čelu vlade, med letoma 1998 in 2002 je bil predsednik države. Ta stolček je znova njegov. "Dosegli smo še eno prepričljivo zmago za evropsko prihodnost Črne Gore," je svojim podpornikom sporočil vodja Demokratske stranke socialistov.

Kot ključne prihodnje izzive države je Đukanović omenil gospodarski razvoj, polno zaposlenost in dvig standarda, politične nasprotnike je medtem pozval, naj premislijo o svojih stališčih. "Če bi bil na Đukanovićevem mestu, ne bi praznoval, ampak bi me bilo sram," je bil kritičen Bojanić. V opoziciji namreč trdijo, da je med včerajšnjimi volitvami prišlo do številnih nepravilnosti - od nakupa glasov in groženj do vzporednih volilnih seznamov.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.