Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 18:28

7 nemških škofov Vatikan prosi za pojasnilo

Bazilika sv. Petra v Vatikanu
Foto © ARO

Sedem nemških škofov pod vodstvom kardinala Rainerja Woelkija je prosilo Vatikan, naj presodi predlog Nemške škofovske konference, po katerem bi tudi protestanti, ki so poročeni s katoličani, smeli prejemati sveto obhajilo. V pismu sprašujejo, ali o tem vprašanju lahko odloča posamezna škofovska konferenca ali je potrebna odločitev Vesoljne Cerkve oziroma papeža, kar pomeni, da bi bila odločitev veljavna povsod.

Nemška škofovska konferenca je o vprašanju razpravljala na februarski seji. Z dvotretjinsko večino je podprla osnutek dokumenta, na podlagi katerega bi protestanti, ki so poročeni s katoličani, v posameznih primerih in pod določenimi pogoji prejemali obhajilo.

Zdi se, da razprava ni bila dovolj jasna za 7 podpisnikov, škofe iz Koelna, Bamberga, Augsburga, Eichstätta, Passau, Regensburga in Görlitza.

Menijo, da je vprašanje tako osrednjega pomena za vero in edinost Cerkve, da bi morali rešitev najti na vesoljni ravni prek ekumenskega dialoga. Zato so pismo naslovili tako na prefekta Kongregacije za nauk vere, nadškofa Louisa Ladario, kot tudi na predsednika Papeškega sveta za edinost kristjanov, kardinala Kurta Kocha.

Podpisniki se pred tem niso posvetovali s predsednikom nemške škofovske konference, kardinalom Reinhardom Marxom, ki je izrazil presenečenje nad pismom Vatikanu, in dodal, da je predlog zgolj osnutek. Poleg tega ne spreminja uradnega cerkvenega nauka. Protestanti že sedaj v posameznih primerih in pod določenimi pogoji lahko prejmejo obhajilo.

Kot poroča portal Crux, Vatikan pripravlja odgovor na pismo.

Ne spreglejte: