Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Natečaj USZS 2018 (foto: Vid Rotar, Mediaspeed)
Natečaj USZS 2018

Slovesna podelitev nagrad natečaja USZS

Slovenci po svetu | 19.04.2018, 11:49 Matjaž Merljak

V Vili Podrožnik v Ljubljani je včeraj (18. aprila 2018) potekala slovesna podelitev nagrad 16. nagradnega natečaja Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ob zaključku za diplomska, magistrska in doktorska dela s področja slovenskega izseljenstva in zamejstva.

Namen natečaja je spodbujanje raziskovalne dejavnosti na področju zamejske in izseljenske tematike in s tem krepitev zavesti o njeni pomembnosti za ohranjanje slovenske identitete v matični domovini in zunaj njenih meja.

Podelitve so se udeležili nagrajenke in nagrajenci, njihovi mentorji in sorodniki, člani strokovne komisije za nagradni natečaj, predsednik Komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Ivan Hršak, predstavniki številnih znanstvenih, strokovnih, kulturnih, vladnih in nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo s tematiko Slovencev v zamejstvu in po svetu, pa seveda mediji, so sporočili iz USZS.

V nagovoru na slovesnosti je Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, poudaril predvsem pomen preusmerjanja procesa bega možganov v kroženje, torej ohranjanje aktivnega, neposrednega stika z mlado slovensko inteligenco, ki je je v svetu vedno več.

Slovesnost je s suverenim nastopom popestril harmonikar s Konservatorija za glasbo in balet Žiga Vehovec.

Na XVI. natečaj Urada je prispelo 23 nalog, od tega 8 na temo Slovencev po svetu in 15 na temo Slovencev v sosednjih državah. Na dosedanjih 16 natečajev so sicer prispele skupno 304 naloge, nagrajenih pa je bilo 99.

Na podlagi ocene strokovne komisije je Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, dodelil sedem nagrad.

Natečaj USZS 2018
Natečaj USZS 2018 © Vid Rotar, Mediaspeed

NAGRADE XVI. nagradnega natečaja:

IZSELJENSTVO:

1. nagrada: Mojca Ilc Klun, Ljubljana, doktorat Slovensko izseljenstvo in diaspora v procesu geografskega izobraževanja, Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta (mentorica izr. prof. dr. Tatjana Resnik Planinc)

2. nagrada: Alenka Čuš, Rače, Pomen vzgoje in izobraževanja za vitalnost slovenske skupnosti v Torontu, Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije (mentorica: prof. dr. Vesna Mikolič, so-mentor: prof. dr. Igor Saksida)

3. nagrada se ne podeli.

Posebna nagrada za diplomska dela nižje stopnje bolonjskega študija: Tjaša Leskovšek, Ljubljana, Vrnitev mladostnikov v Slovenijo po življenju v tujini, Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta (Mentorica: doc. dr. Špela Razpotnik)

ZAMEJSTVO

1. nagrada: Neža Kravos , Dolina pri Trstu, magisterij, Idejna zasnova prenove in dozidave Narodnega doma pri Svetem Ivanu v Trstu, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo (Mentor: prof. Janez Koželj, univ. dipl. inž. arh.)

2. nagrada: Miha Zobec, Sežana, doktorat, Prizadevanja slovenske manjšine v Italiji za dosego zakonske zaščite 1975 – 2009, Univerza v Mariboru, Filozofska fakulteta (Mentor: red. prof. dr. Matjaž Klemenčič, so-mentor: izr. prof. dr. Aleksej Kalc)

3. nagrada: Danijel Wutti, Celovec, doktorat, Identität, Trauma, Gedächtnis,  Alpen-Adria Universität Klagenfurt (Mentor: prof. dr. Klaus Ottomeyer, So-mentor: dr. Gerhard Benetka)

Posebna nagrada za diplomska dela nižje stopnje bolonjskega študija: Martina Šolc, Sovodnje, Učna igra pri učenju slovenščine na predšolski stopnji v vrtcih s slovenskim učnim jezikom v Italiji Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta (Mentorica: izr. prof. dr. Majda Kaučič Baša)

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.