Petra StoparPetra Stopar
Cerkev sv. Vladimirja v Montrealu (foto: Google Street View)
Cerkev sv. Vladimirja v Montrealu

Velika noč v Montrealu

Slovenci po svetu | 10.04.2018, 12:16 Matjaž Merljak

O pripravah na veliko noč in o praznovanju nam je pisal župnik slovenske župnije sv. Vladimirja v Montrealu v Kanadi Franc Letonja.

Na pepelnično sredo smo z obredom pepelenja začeli čas priprave na veliko noč. Ta dan nas je Jezus povabil, naj z molitvijo, odpovedjo in dobrimi deli preživimo postni čas. Tako preživeti čas pomaga vrniti se k Bogu v dobri spovedi, ko odpremo svoje srce milosti odpuščanja. Srečanja in obisk svete maše ob nedeljah so bile vzpodbude Jezusa in Cerkve. Križev pot ter molitve pred Najsvetejšim ob nedeljah postnega časa so nas vabile na postno pot k veliki noči. Naj še omenim duhovno obnovo od 15. do 20. marca. Vodil jo je lazarist g. Rok Gajšek. Vsak dan je bila maša s pridigo in priložnost za sveto spoved. Spodbudne besede misijonarja in božja milost so usmerile naše misli k cvetni nedelji.

Pri nas v Montrealu je že navada delanja butaric. To smo storili v sredo pred cvetno nedeljo. Za butarice smo uporabili palmove vejice, mačice, cipresove in smrekove vejice ter jih okrasili z barvnimi trakovi. Blagoslov butaric je bil na cvetno nedeljo pri obeh mašah. Na cvetno nedeljo je bil obisk pri mašah še številnejši. Branje in poslušanje trpljenja nas je usmerilo v veliki teden, da bi s pravo hvaležnostjo obhajali spomin na zadnjo Jezusovo večerjo, njegovo trpljenje in smrt na križu ter slavno vstajenje.

Na veliki četrtek zvečer smo obhajali spomin zadnje večerje. Pri nas ni v navadi umivanje nog. Smo pa po odkrivanju oltarja ostali še nekaj časa v cerkvi z Jezusom, molili smo tudi križev pot.

Na veliki petek smo ob treh popoldan obhajali spomin Jezusovega trpljenja in smrti na križu ter častili križ, Križanega Gospoda. Čeprav postaja veliki petek deloven dan, se je obredov udeležilo lepo število župljanov.

Velika sobota je bila dopoldan mirna, božjega groba tu nimamo. Popoldan je bil blagoslov velikonočnih jedil. Takrat se je cerkev napolnila. K blagoslovu pride veliko mladih družin z otroki. Navade in običaji še imajo moč in privlačnost.

Zvečer smo se v lepem številu zbrali k velikonočni vigiliji ob 7. uri zvečer. Blagoslov ognja, prižiganje in prinašanje velikonočne sveče ter velikonočna hvalnica so nas uvedli v poslušanje Božje besede, da smo z večjo zavestjo obnovili krstne obljube. S poživljeno vero s petjem aleluje smo pozdravili in počastili Vstalega Gospoda.

Procesije nismo imeli. V mestu bi jo bilo težje izpeljati, tudi v cerkvi je ne moremo imeti. Na velikonočno nedeljo je bila cerkev polno zasedena pri obeh mašah. Kako prijeten je občutek, ko si pri maši v polni cerkvi in ob navdušenem petju. Hvaležni Bogu in veseli, da smo dočakali in obhajali veliko noč. Zaželeli smo si veselje in blagoslov praznikov.

Župljanom sem zaželel veselje, srečo in blagoslov. Da bi besede prehajale v dejanje in življenje, sem jih povabil, naj prihajajo ob nedeljah na srečanje z Vstalim Gospodom. To želim tudi vsem poslušalkam in poslušalcem radia Ognjišče.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.