Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Lojze Kozar (foto: Arhiv župnije Odranci)
Lojze Kozar

Obletnica smrti Lojzeta Kozarja

Slovenija | 29.04.2018, 14:43 Marjana Debevec

V Škofiji Murska Sobota obhajajo 19. obletnico smrti Božjega služabnika Alojzija Kozarja. Osrednja slovesnost je bila dopoldne v župnijski cerkvi Svete Trojice v Odrancih. K molitvenemu spominu pa so bile povabljene tudi vse druge župnije v soboški škofiji. Popoldne je sledila še Prva Kozarjeva ura, molitev pred Najsvetejšim za beatifikacijo Božjega služabnika Alojzija Kozarja, za beatifikacijo Božjega služabnika Danijela Halasa in drugih slovenskih svetniških kandidatov.

Škofijski postopek za beatifikacijo Lojzeta Kozarja se je začel na praznik Brezmadežne, 8. decembra 2015. Od tega dne se nekdanji odranski župnik in pisatelj imenuje Božji služabnik. Le mesec dni zatem je škof Peter Štumpf podpisal imprimatur, cerkveno dovoljenje, da se lahko javno moli molitev za beatifikacijo Božjega služabnika Alojzija Kozarja. Tako ima Škofija Murska Sobota ob Danijelu Halasu še drugega Božjega služabnika.

Pri svetih mašah danes dopoldne so se verniki spomnili te žive mladike in se Bogu zahvaljevali, da so dozoreli na tej mladiki, ki se imenuje Božji služabnik Alojzij Kozar. Zato so predstavniki posameznih skupin ob koncu sv. maše na grob Božjega služabnika odnesli sveče, ki jih krasi grozd s podpisi članov skupine. Molili so za beatifikacijo Božjega služabnika Alojzija Kozarja in prosili Boga, da nam na njegovo priprošnjo podeli milost, da bomo tudi mi take žive mladike, ki rodijo obilen sad ljubezni do Boga in bližnjega.

Življenjepis B.s. Alojzija Kozarja

Lojze Kozar je bil rojen 11. novembra 1910 v Martinju na Goričkem, krščen naslednji dan v župnijski cerkvi na Gorenjem Seniku (danes na Madžarskem). Po gimnaziji v Murski Soboti in na Ptuju, kjer je maturiral, je vstopil v mariborsko bogoslovje in bil leta 1936 posvečen v duhovnika. Deloval je kot kaplan v Trbovljah, v Hrastniku, v Brežicah, v Turnišču. Med vojno je bil pregnan v Hosszupereszteg in v Kermedin (Körmend) na Madžarsko. Po vojni je nekaj mesecev deloval v Veliki Polani kot naslednik župnika Danijela Halasa, ki je tik pred koncem vojne umrl mučeniške smrti. Novembra 1945 je bil imenovan za ekspozita duhovnije Odranci.

Skupaj z verniki je nastopil težak križev pot, ko si je prizadeval za gradnjo cerkve in duhovno oblikovanje župnije. Takratna oblast je hotela na vsak način zatreti novo župnijo, zato je zaprla župnika in cerkvene odbornike, gradbeni material za novo cerkev pa je zaplenila. Sledile so še mnoge kazni in težke preizkušnje.

Župnik je vodil prizadevanja vernikov, da so si najprej postavili zasilno leseno cerkev, nato pa zidano cerkev, ki je bila zgrajena v letih 1964-67 po načrtih ing. arh. Janeza Valentinčiča. Naprosil je enega takrat najboljših slikarjev duhovnika Staneta Kregarja, ki je cerkev poslikal.

Ob svojem poklicnem delu se je ukvarjal s kulturno dejavnostjo. Vodil je pevske zbore, vzpodbujal ljudsko petje, zbiral in zapisoval stare narodne pesmi. Širši javnosti je bil znan predvsem kot pisatelj. Napisal je deset knjig in okrog 220 krajših zapisov. Dolga leta je urejal Stopinje, zbornik Pomurskega pastoralnega področja.

Sodeloval je pri sestavljanju veroučnih učbenikov in pesmaric, prevajal je pesmi Avgusta Pavla iz madžarščine in jih izdal v knjigi Tako pojem psalme v naročju slepe doline. Iz nemščine je prevedel in deloma priredil knjigo Pisma staršem.

Za svoje delo je prejel več priznanj in nagrad, med njimi Trubarjevo plaketo za življenjsko delo, mednarodno nagrado za kratko prozo. Prejel je tudi odličje sv. Cirila in Metoda.

Umrl je 29. aprila 1999 v Odrancih, kjer je tudi pokopan.

Kozarja uvrščajo v vrsto mohorskih pripovednikov, ki se je začela s Franom Erjavcem, Josipom Jurčičem, nadaljevala pa prek Finžgarja, Meška, Preglja, Bevka, Jalna. "Kozar je umetnik lepe slovenske besede, je Slovenec in duhovnik, ki ve, kaj hoče s svojimi deli." (Jani Ravenko)

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...