Petra StoparPetra Stopar

Nadškof Zore vernikom ljubljanskih župnij: Postajajte Jezusove priče

Slovenija | 10.04.2018, 17:01

Tik po letošnji veliki noči je svoj 30. jubilej praznovala ljubljanska župnija Vstalega Jezusa na Fužinah. Ne gre za visoko starost, a se je vseeno nabralo nekaj mejnikov in spominov. Verniki so se za prejete darove v vsem tem času Bogu zahvalili s celodnevno molitvijo pred Najsvetejšim in slovesno sveto mašo. Sledila je kratka akademija, med katero so se ozrli na prehojeno pot.

Med letoma 1977 in 1981 je na vzhodu Ljubljane na nekdanjih njivah zrasla stanovanjska soseska Fužine, ki je tudi najgosteje poseljeno območje v vsej Sloveniji. V njej so svoj novi dom našle tudi mnoge krščanske družine, ki so sprva sodile v župnijo Svete Družine v sosednjih Mostah. A ta ni tako blizu, zato je tamkajšnji župnik Janez Rihar začel iskati rešitev zanje. Spomladi leta 1983 se je ponudila priložnost za nakup stanovanjske hiše na takratni Zaloški cesti 213, že jeseni istega leta so se v njej začela veroučna srečanja. Po pridobitvi potrebnih dovoljenj in soglasja za spremembo namembnosti se je poleti 1985 začela prenova, prezidava in preureditev hiše v župnijsko središče. Prva sveta maša v fužinski cerkvi je bila na sveti večer leta 1985, začetek rednih nedeljskih bogoslužij nosi datum 4. januar 1987, na veliko noč leta 1988 je novo župnijo ustanovil in razglasil takratni ljubljanski nadškof metropolit Alojzij Šuštar ter obenem blagoslovil cerkev.

3. aprila 30 let pozneje so verniki v njej pozdravili zdajšnjega ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta. "Veseli smo, da ste se odzvali ob praznovanju 30. rojstnega dne naše župnije. V teh letih je naša skupnost rasla, se oblikovala, vključevala v okolje in iskala svoje mesto. Družbene spremembe in spremembe v Cerkvi niso obšle naše mlade župnije. Tista množica otrok in mladih je zrasla. Danes je otrok in mladih manj, zrasle in oblikovale pa so se mnoge nove in žive skupine. Župnija, ki nima dolge tradicije, je prilagodljiva, odprta in tudi ustvarjalna. Prav takšni smo - skupaj z našimi zdajšnjimi duhovniki. In hvaležni vsem, ki so živeli in delovali z nami. Spoštovani gospod nadškof, saj veste, da nas prihodnost skrbi, da bi si želeli predvidljivosti in varnosti. Vemo, da nam je ne morete povsem zagotoviti. Smo pa veseli, da ste z nami, da se bolje spoznamo in iščemo možno skupno prihodnost v moči Vstalega," je v imenu župnijskega pastoralnega sveta in vsega občestva v začetku slovesne svete maše ob jubileju poudaril Marko Levičnik. Župnijo Vstalega Jezusa trenutno z duhovnima pomočnikoma soupravlja moščanski župnik Simon Kvaternik, ki je uvodoma povedal, da bo sveta maša darovana za nekdanjega dolgoletnega župnika Milana Grdena, ki je umrl lani, in nekdanjega duhovnega pomočnika Lojzeta Hostnika, ki je umrl prav na dan praznovanja.

Nadškof Zore, ki je vodil bogoslužje, je v pridigi poudarjal, kako je pomembno biti z Jezusom, saj se tako učimo živeti z Njim in razumeti, da je z nami vsak dan.

Nadškof Zore je zbrane povabil k oznanjevanju evangelija prek svojega življenja
Nadškof Zore je zbrane povabil k oznanjevanju evangelija prek svojega življenja © p. Ivan Rampre
Čutiti je bilo, kot da je razmišljanje med drugim oprl tudi na vitraž, ki se nahaja ob vznožju stopnic v fužinsko cerkev in prikazuje trenutek, ko sta učenca, ki sta odšla v Emavs, Jezusa prepoznala po lomljenju kruha.
Vitraž Emavs, ki se nahaja ob vznožju stopnic v fužinsko cerkev
Vitraž Emavs, ki se nahaja ob vznožju stopnic v fužinsko cerkev © p. Ivan Rampre
"Pomembno je, da ko se spominjamo 30 let župnije, da Bogu po Jezusu ne le izrečete zahvalo za tiste veličastne dogodke, ki ste jih ustvarjali in ste jim bili priča, ampak ga tudi prosite, naj vam razodene, v katerem trenutku je bil na poseben način blizu tebi, tvojemu življenju." Nadškof Zore je zbrane povabil, naj njihove odločitve izvirajo iz Jezusa, ne iz logike tega sveta. S svojim življenjem naj ga oznanjajo in tako postajajo njegove priče.

Ena teh je s svojim pogumom in zaupanjem v Božjo voljo gotovo prvi fužinski župnik msgr. Rihar, ki je tudi prišel na praznovanje. Verniki so mu med kratko akademijo namenili dolg aplavz.

Zdajšnji fužinski župnik Simon Kvaternik in prvi fužinski župnik Janez Rihar
Zdajšnji fužinski župnik Simon Kvaternik in prvi fužinski župnik Janez Rihar © p. Ivan Rampre
Ob obujanju najpomembnejšega, kar se je zgodilo v preteklih letih, je bilo moč slišati, kako je župnija dobila ime. V Sloveniji je Vstalemu Jezusu posvečena le fužinska cerkev. "Takratni otroci, najstniki ne bomo pozabili svojih veroučnih let in ur. Poleg katehetskih vsebin smo ob urah dejavno spremljali gradnjo naše cerkve. Verouk smo takrat imeli na tramovih - med kupi peska in zemlje. Svetišče je dobivalo obličje. Gospod Rihar je prinesel novico, da bomo dobili tudi župnijo. Pri eni veroučni uri je, ne vem, ali zares ali nas je malo preizkusil, vprašal: Kako bi pa dali naši župniji ime? Komu bi se priporočili? Brez pomisleka je takrat deček v petem ali šestem razredu, ime mu je bilo Alen, vstal in odgovoril: Vstalemu Jezusu. Gospod Rihar ga je vzel povsem zares, povsod, kjer je bilo treba, je ime utemeljeval in ga podkrepil. Če danes skupaj ugotovimo, je bilo v zgodovini otrokom veliko razodetega in mnogo danega. Tudi otroku in otrokom na Fužinah," je svoj spomin z ostalimi župljani delila Damjana Govekar, ki je oblikovala besedilo za kulturni program in jo tudi vodila skupaj z Janezom Korošcem.

Ob sklepu je besede zahvale izrekel zdajšnji župnik Kvaternik. "Ko se tudi jaz oziram nazaj, poslušam, berem, kaj je bilo v preteklosti, res vidim velika Božja dela, da je na tem prostoru lahko zaživela nova župnijska skupnost. Vstali Jezus je poskrbel, da so se našli pravi ljudje v pravem trenutku na pravem mestu. Bog nam je za začetek dal dva čudovita župnika: gospoda Janeza Riharja in gospoda Milana Grdena. Poleg njiju še mnoge ostale pogumne ljudi, ki so do zdaj gradili to občestvo. Mi, ki zdaj živimo tu, na nek način uživamo sadove njihovega truda."

Slavje so z glasbo popestrili Anastazija in Amadej Gorenc na violinah ter župnijski mešani pevski zbor, ki je pod vodstvom Borisa Škrleca in ob spremljavi organista Igorja Perka med drugim zapel pesem Pridruži se nam, Gospod, za katero je besedilo napisala župljanka Roža Gantar. Sledilo je prijetno druženje.

Mama in sin Anastazija in Amadej Gorenc na violinah
Mama in sin Anastazija in Amadej Gorenc na violinah © Helena Škrlec

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.