Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 19:59

Štuhec: Ali je kriterij za politiko, da bereš berilo in hodiš v cerkev?

dr. Ivan Štuhec
Foto © osebni arhiv

Slovenski kristjan ima še vedno sorazmerno velike težave s svojim pozicioniranjem v demokratični pluralni in tudi sekularni družbi, je sinoči na srečanju Pod lipami v Gorici dejal moralni teolog dr. Ivan Štuhec. Spregovoril je tudi o političnih strankah ter izrazil bojazen, da bodo na volitvah znova slavili tako imenovani novi obrazi.

»Bojim se, da ja. Poglejte! Mi smo dobili pred veliko nočjo od nove politične zvezde, Marjana Šarca neke vrste program, ki je bil napisan na enem listu z nekimi približno 20. točkami. A je to kdo problematiziral v slovenski politiki, prostoru? A je to kdo dal na tapeto, da bi ta program razcefrali v prafaktorje, ker si drugega ne zasluži. Nič. Vse tiho in mirno. A si vi predstavljate, da en Janša ali pa en Tonin pride s »ceglcom« s 15. točkami? To bi ju tri tedne, mesec dni imeli na tapeti in bi se iz tega norčevali in bi stranki sesuli v sončni prah in lahko samo skopajo kovčke in gredo iz politike. Če bi slovenski mediji to sedaj naredili s Šarcem, ko so imeli za to dovolj snovi, Šarca ne bi bilo več na nobeni top lestvici na naslednjih raziskavah, ampak niso naredili in ne bodo naredili zato ker ga potrebujejo,« je dejal Štuhec.

Nato pa je spregovoril še o slovenskih kristjanih, do katerih je bil precej kritičen. Spomnil je, da je kriterij za vstop v politiko, da nekdo hodi k maši in bere berilo premalo. »Ali je to kriterij za politiko za božjo voljo. Ali je to kriterij za politiko, da ti bereš berilo in hodiš v cerkev? To je ravno tako, kot da bi jaz imel kriterij za profesorja, da berilo bere in v cerkev hodi o matematiki pa pikjma nima pojma. To je ta katastrofa. To je katastrofa, da se resnega političnega problema nihče v Sloveniji ne loti na ta način, da bi ljudje razumeli, da je tukaj nekaj narobe. In zato se bojim, da bomo tretjič ponovili isto zgodbo in da bomo spet zbrali neke nove obraze, ki so totalni amaterji in nam zdaj že tretje volilo obdobje vodijo državo in to se nam pozna,« je bil v Gorici oster Štuhec.

Srečanje je pripravil Kulturni center Lojze Bratuž in Krožek za družbena vprašanja Anton Gregorčič, posnetek pa nam je posredoval Matevž Čotar.

Ne spreglejte: