Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Obhajamo svetovni dan molitve za duhovne poklice

Slovenija | 22.04.2018, 12:53

Obhajamo nedeljo Dobrega Pastirja in svetovni dan molitve za duhovne poklice. Poslušati, razločevati in živeti Gospodov klic. To je letošnje geslo, ob katerem je papež Frančišek razmišljal v svoji poslanici. Danes je v vatikanski baziliki posvetil tudi nove duhovnike in se zanje še posebej zahvalil po opoldanskem nagovoru.

"Zahvalimo se Bogu, ker v Cerkvi še vedno prebuja zgodbe ljubezni do Jezusa Kristusa v njegovo slavo ter v služenje bratom in sestram," je zbrane na trgu pred baziliko svetega Petra povabil sveti oče. Ob tem je prosil Gospoda, naj na delo na svojem polju pošlje mnogo dobrih delavcev ter naj pomnoži tudi poklice posvečenega življenja in krščanskega zakona.

V Cerkvi v Sloveniji na četrto velikonočno nedeljo končujemo tudi teden molitve za duhovne poklice. Tri poudarke rdeče niti Daj mi poslušno srce nam je predstavila sestra Štefka Klemen iz Centra za duhovne poklice mariborske nadškofije. "Prvi vidik je srce, ki zna prisluhniti Bogu, ki vsakega človeka kliče in vabi v odnos s seboj. Drugi vidik je srce, ki zna in hoče prisluhniti sočloveku, svojemu bližnjemu, ki zna videti in razbrati potrebe ljudi okoli sebe. Tretji vidik je srce, ki zna prisluhniti tudi sebi, vzgibom srca v svoji globini, in zna tisto, kar prihaja iz tega srca dobro in plemenito, ločiti od slabega, od tega, kar ruši in uničuje odnose."

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.