Ljubljana, sobota, 23. marec 2019, 07:54

Papež Frančišek pozval odgovorne v politiki k delovanju za mir v Siriji

Papež angelus
Foto © Radio Vatikan

Kot navadno vsako nedeljo, je papež Frančišek tudi danes opoldne z okna apostolske palače v Vatikanu nagovoril množico zbrano na Trgu sv. Petra. Po molitvi Raduj se Kraljica nebeška in blagoslovu je svojo pozornost namenil zlasti zapletenemu vprašanju miru. Dejal je, da je globoko vznemirjen zaradi trenutnih razmer v svetu, kjer se kljub vsem razpoložljivim sredstvom s težavo usklajuje skupna akcija v prid miru v Siriji in v drugih deželah sveta. Vse odgovorne v politiki pa je še enkrat pozval, da delajo za to, da prevladata pravičnost in mir. Ob tem je obljubil tudi svojo molitev.

V opoldanskem nagovoru pa je papež Frančišek pozornost usmeril v resničnost Jezusovega vstajenja, oziroma v resničnost pravega telesa poveličanega Kristusa. Da bi Jezus apostole prepričal, da ni zgolj duh, jih je povabil, naj se ga dotaknejo in je tudi z njimi jedel. S tem nam je, po papeževih besedah, Jezus hotel na neki način dokazati, da telo za človeka ni ovira ali ječa duše. Telo je ustvaril Bog in človek ni popoln če telo in duša nista povezana. Dejal je še: »Jezus, ki je premagal smrt in je vstal s telesom in dušo, nam daje razumeti, da moramo imeti pozitivno mišljenje o svojem telesu. Telo lahko sicer postane priložnost ali orodje greha, vendar telo ni vzrok za greh, temveč je vzrok greha naša moralna šibkost. Telo je čudovit Božji dar, ki v združenju z dušo izraža polnost naše podobe in sličnosti Bogu. Zato smo poklicani k velikemu spoštovanju telesa in skrbi za svoje telo in tudi telo drugih ljudi.«

V nadaljevanju je sveti oče poudaril, da je vsaka škoda, ali rana ali nasilje nad telesom našega bližnjega huda žalitev Boga stvarnika. Pri tem je mislil zlasti na otroke, ženske in ostarele, ki doživljajo zlorabo telesa. Zatrdil je, da v telesu teh oseb srečujemo Kristusovo telo: Kristusa ranjenega, zasmehovanega, obrekovanega, ponižanega, bičanega in križanega. Jezus pa nas je učil ljubiti. Učil nas je ljubezni, ki se je z vstajenjem izkazala močnejšo od greha in smrti, in hoče odkupiti vse, ki v svojem telesu doživljajo zasužnjenosti naših časov.

V svetu, kjer prepogosto do najšibkejših obvelja nasilje in materializem, ki dušita duha, nas današnji evangeljski odlomek poziva, naj bomo osebe, ki so sposobne gledati v globino in so polne začudenja in velikega veselja, da smo srečali Vstalega Gospoda. Svoj opoldanski nagovor je papež Frančišek sklenil z željo, naj nas podpira priprošnja Božje Matere, da bomo ljudje, ki znajo ceniti novost življenja, ki jo v tek zgodovine prinaša Jezus in bomo ta tek znali usmerjati k novim nebesom in novi zemlji.

Ne spreglejte: