Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 22:05

Zakaj papež ni že prej dobil verodostojnih informacij?

Papež med križevim potom
Foto © Vatican news

Žrtve spolnih zlorab v Čilu so pozdravile papeževo pismo, v katerem je priznal napako pri oceni položaja v zvezi s primerom škofa Bárrosa. Sporočile so, da so iz Vatikana prejele vabilo za srečanje s svetim očetom in pozvale k ničelni toleranci na področju spolnih zlorab.

Papež Frančišek je na mizo dobil 2300 strani dolgo poročilo, ki ga je pripravil vatikanski preiskovalec nadškof Charles Scicluna. Portal Vatican Insider ob tem zastavlja vprašanja, zakaj papež ni že prej dobil verodostojnih informacij. Zakaj so žrtve obravnavali kot del zarote proti Cerkvi? Zakaj jih ni nihče sprejel in jim prisluhnil?

Vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke je za ameriško agencijo AP dejal, da je papež prej dobival informacije iz različnih virov, da pa je sedaj dobil popolno sliko situacije. Vseh 32 čilskih škofov bo v Vatikan na nujni sestanek prišlo tretji teden v maju.

Kot je povedal tajnik čilske škofovske konference Fernando Ramos Pérez, bodo na srečanju iskali jasne in učinkovite rešitve za preseganje teh razmer.

Vatikan takšna nujna srečanja skliče redko. Zaradi spolnih zlorab so bili v Rim leta 2002 klicani ameriški, leta 2010 pa irski škofje.

Zaenkrat ni jasno, kakšne spremembe ima Frančišek v mislih za Cerkev v Čilu. Nekateri so upali, da bo kakšna glava padla takoj, da bo papež takoj sprejel odstop škofa Barrosa.

A kot v zvezi s tem piše Vatican Insider, je Frančišek naredil veliko več. Cerkev v Čilu je pozval k molitvi, njene pastirje pa k temeljitemu premisleku o tem, kar se je zgodilo. In tu v ospredje prihaja tudi vprašanje, zakaj je poleg tragičnih spolnih zlorab prišlo tudi do zlorabe oblasti.

Da je to zelo pereče vprašanje, priča tudi pismo osmih žrtev spolnih zlorab s strani ustanovitelja Kristusovih legionarjev, Marciala Maciela. Od tega reda zahtevajo, da jih prizna kot žrtve, in škodo, ki so jo utrpeli po letu 1997, ko so prijavili zlorabe in je red sprožil kampanjo za njihovo diskreditacijo. Spomnimo, da je Vatikan šele leta 2006 sprožil ukrep proti Macielu, ki je dve leti zatem umrl.

Ne spreglejte: