Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Krst otroka v Sikstinski kapeli (foto: vaticannews.va)
Krst otroka v Sikstinski kapeli

Zakaj krstiti otroka?

Cerkev po svetu | 11.04.2018, 13:13 Marta Jerebič

Papež Frančišek je prejšnjo sredo končal niz katehez o sveti maši, sedaj pa je začel razmišljanja o zakramentih. Pri današnji splošni avdienci je govoril o svetem krstu in odgovoril tudi na vprašanje, zakaj krstiti otroka. Vernikom, ki ne poznajo datuma svojega krsta, pa je za domačo nalogo dal, da se pozanimajo o tem. Avdience se je udeležilo kar 22 tisoč ljudi.

Krst pomeni vnovično rojstvo, prerojenje, pomeni biti potopljeni v Kristusa. Papež je ob tem oporekal tistim, ki pod vprašaj postavljajo krst otroka, češ da pri tej starosti še ničesar ne razume.

»Nekateri menijo, zakaj krstiti otroka, ki še ničesar ne razume, namesto da bi počakali, da odraste in on sam prosi za krst. A to pomeni, da ne zaupamo v Svetega Duha. Ko krstimo otroka, vanj vstopi Sveti Duh in Sveti Duh v njem spodbuja rast krščanskih kreposti, ki se bodo pozneje razcvetele. To priložnost je vedno treba dati vsem, vsem otrokom, da imajo v sebi Svetega Duha, ki jih vodi skozi življenje. Ne pozabite krstiti otrok.«

Krst je zastonjski dar za vse, je poudaril papež in dodal, da prinaša sad, če ga gojimo z vero. Krst omogoči Kristusu, da živi v nas, in nam, da živimo združeni z Njim, da bi vsak v skladu z lastnim položajem sodeloval v Cerkvi pri spreminjanju sveta.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.