Ljubljana, četrtek, 18. april 2019, 14:32

Zakaj krstiti otroka?

Krst otroka v Sikstinski kapeli
Foto © vaticannews.va

Papež Frančišek je prejšnjo sredo končal niz katehez o sveti maši, sedaj pa je začel razmišljanja o zakramentih. Pri današnji splošni avdienci je govoril o svetem krstu in odgovoril tudi na vprašanje, zakaj krstiti otroka. Vernikom, ki ne poznajo datuma svojega krsta, pa je za domačo nalogo dal, da se pozanimajo o tem. Avdience se je udeležilo kar 22 tisoč ljudi.

Krst pomeni vnovično rojstvo, prerojenje, pomeni biti potopljeni v Kristusa. Papež je ob tem oporekal tistim, ki pod vprašaj postavljajo krst otroka, češ da pri tej starosti še ničesar ne razume.

»Nekateri menijo, zakaj krstiti otroka, ki še ničesar ne razume, namesto da bi počakali, da odraste in on sam prosi za krst. A to pomeni, da ne zaupamo v Svetega Duha. Ko krstimo otroka, vanj vstopi Sveti Duh in Sveti Duh v njem spodbuja rast krščanskih kreposti, ki se bodo pozneje razcvetele. To priložnost je vedno treba dati vsem, vsem otrokom, da imajo v sebi Svetega Duha, ki jih vodi skozi življenje. Ne pozabite krstiti otrok.«

Krst je zastonjski dar za vse, je poudaril papež in dodal, da prinaša sad, če ga gojimo z vero. Krst omogoči Kristusu, da živi v nas, in nam, da živimo združeni z Njim, da bi vsak v skladu z lastnim položajem sodeloval v Cerkvi pri spreminjanju sveta.

Ne spreglejte: