Petra StoparPetra Stopar

Kakšna sreča, da je božji prst v naših bojih vedno obrnjen navzgor!

Radijski misijon | 22.03.2018, 10:24 Rok Mihevc

»V življenju so najpomembnejša tri zdravila: očetov objem, sinov pogled in glas duha. To nas ozdravi v globinah in nas osvobodi,« je v misijonski Svetovalnici, posvečeni pripravi na spokorno bogoslužje, povedal br. Jaro Kneževič.

Hude stvari so samo napačna oblika iskanja ljubezni

»Oče nas objema tako v temi, kot v svetlobi, sin pa nas v vsakem trenutku gleda z usmiljenimi očmi. Njegov pogled na nas se kljub grehu ne spremeni,« je povedal br. Jaro. Hude stvari so po njegovih besedah samo napačna oblika iskanja ljubezni, saj so naše najgloblje rane in preizkušnje povezane z našim norim hrepenenjem po tem, da bi bili ljubljeni.

Širina onemogoča globino

»Večkrat provokativno povem, da Evropa ne potrebuje krščanskih vrednot. Potrebuje pa Kristusa in odnos z njim! Vrednote in pravila so namreč lahko prej ovira kot pomoč in tako je tudi v odnosu do spovedi.« Ta je v veliki krizi tako pri vernikih kot duhovnikih, ki se ne dajejo več na razpolago, je povedal. »Današnji svet nam omogoča, da veliko vemo o svetu, vse manj pa o samem sebi. In ta širina nam onemogoča, da bi šli v globino. Da spoznamo resnico o sebi, Bogu in sočloveku."

Krhek in ljubljen grešnik sem

»Lahko imaš tri doktorate, ko pa ti poči žilica v možganih, pa se niti imena več ne spomniš. In to je naša krhkost.« Zato ga žalosti dejstvo, da se je občutek greha in zavedanje moči spovedi izgubilo. »Ker Jezus prihaja zaradi teme, razmetanosti, kaosa...Spoved je odpiranje sob, kamor nas je strah vstopiti. Če gre Jezus z nami, pa se tam počutimo varne, k temu pa nam pomaga tudi duhovnik, ki nas v Jezusovem imenu posluša, nas ne obsoja.«

Spoved ni pralni stroj

Izredno pomembna pa je tudi priprava na spoved, pravi br. Jaro. »Kot spovednika me zelo žalosti, ko iz spovedi spovedanca zaznam, da je prišel k spovedi samo zaradi formalnosti. Napačno si namreč razlagamo, da je spoved avtomatiziran pralni stroj, na katerega pritisnem gumb, duhovnik pa s čarobnim praškom avtomatsko očisti naše grehe. Ampak spoved je vedno odnos in nanj se je treba vedno pripraviti!«

Za mnoge je spovednica temna, ozka in zatohla in ni kraj, kjer bi se počutil odrešenega in sprejetega, ampak še bolj poglablja našo stisko. Zato je po sogovornikovih besedah vse več možnosti za pogovorno spoved, ki je sicer pred prazniki sicer težja, saj je takšna spoved daljša, je pa lahko toliko bolj iskrena.

 

Radijski misijon, Svetovalnica
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.