Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 06:36

Pogovori s škofi ordinariji v dneh radijskega misijona

0:00
0:00
Nadškof Stanislav Zore
Foto © p. Ivan Rampre

Pred nami je radijski misijon, ki tokrat poteka pod geslom Pošlji svetega Duha na nas. V informativnem programu zato v večernih mozaikih predstavljamo pogovore s škofi ordinariji, ki so se pred kratkim mudili na obisku ad limina v Rimu. S tem želimo večerni program tudi v informativnem delu uglasiti s sporočilom misijona. Škofje nam bodo predstavili svoja doživljanja ob obisku grobov apostolov Petra in Pavla, ob srečanju s papežem Frančiškom in pri razgovorih o stanju v Cerkvi na Slovenskem. Začenjamo pa z ljubljanskim nadškofom Stanetom Zoretom.

Nadškof Stanislav Zore je povedal, da so škofje »na grobove« apostolov Petra in Pavla oziroma pred oltarje papeških bazilik položili prošnjo, da bi oni kot pastirji in naša krajevna Cerkev znali pričevati za Jezusa s svojim življenjem, s svojim oznanjevanjem in če bo potrebno, tudi s čim drugim. Posebno doživetje zanj in tudi za druge škofe je bila maša s papežem Frančiškom. Maša je bila povsem običajna, brez posebnih nagovorov. V njej je papež pokazal, kako globoko vstopa v skrivnost Jezusove daritve in daritve Cerkve. Papež ne samo mašuje, ampak gre za srečanje, za vstop v skrivnost Jezusa Kristusa in njegove daritve. Vnovično srečanje z njim pri avdienci je bilo sproščeno. Ni bilo tem, ne vprašanj, ki bi bila nedovoljena ali nezaželjena.

Papež v grobem pozna stanje v Cerkvi v Sloveniji, seveda ni prebral vseh poročil, ki so jih škofje predhodno poslali v Rim. Prebral pa je predstavitev življenja krajevne Cerkve, ki jo je nadškof Zore povzel na nekaj straneh in jo podal v uvodnem delu srečanja. V razgovoru z njimi jim je najprej priporočil napor za evangelizacijo, za oznanilo, da ljudje začnejo srečevati Jezusa ne kot idejo, ampak da vstopajo v odnos z Njim. Zatem jim je priporočil, naj bodo duhovniki blizu ljudem, blizu drug drugemu in blizu svojemu škofu; da je ta bližina v Cerkvi zaznavna in da pomaga živeti našo vero. Opozoril jih je na poslanstvo starih staršev pri vzgoji otrok, na oznanjevalni most med starimi starši in vnuki. Stari starši lahko veliko pripomorejo k temu, da mlada generacija ne bo brez korenin. Na Kongregaciji za škofe je nadškof Zore predstavil tudi tiste škofe, ki so ostali doma ter njihovo vključenost v pastoralno in drugo življenje krajevne Cerkve. Omenil je tudi tiste, ki so se morali odpovedati svojim službam in so upokojeni. Na tej kongregaciji in na kongregaciji za redovnike so posebno pozornost namenili delu za duhovne poklice in skrbi za njihovo formacijo. Na državnem tajništvu je bil v ospredju tudi odnos Cerkev : država, arbitražna odločba o meji s Hrvaško in še nekatera vprašanja.

Nadškof Stanislav Zore je prepričan, da tudi radijski misijon, ki ga začenjamo, lahko nagovarja in krepi vero v krajevni Cerkvi. Doseže tudi tiste, ki so se oddaljili od nje ali je sploh ne poznajo. Pri tem iz lastne izkušnje ve, da misijonski nagovori in spodbude marsikoga pripeljejo v spovednico.


Ne spreglejte: