Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Putin s skoraj 77 odstotki podpore slavil na predsedniških volitvah v Rusiji

Svet | 19.03.2018, 08:23 Andrej Šinko

Na predsedniških volitvah v Rusiji je po pričakovanjih slavil aktualni predsednik Vladimir Putin, ki ga je podprlo 76,7 odstotka volivcev. To je Putinov najboljši izid v skoraj dveh desetletjih, odkar vodi državo kot predsednik ali premier. Na drugo mesto se je uvrstil predstavnik ruske komunistične partije Pavel Grudinin, ki ga je podprlo 11,8 odstotka volivcev, nacionalista Vladimirja Žirinovskega pa 5,7 odstotka. Za televizijsko voditeljico Ksenijo Sobčak je glasovalo 1,7 odstotka Rusov, ostali štirje kandidati so dobili po manj kot odstotek glasov. Preštetih je bilo 99,8 odstotka glasovnic.

Putinu je uspel najboljši volilni izid v skoraj dveh desetletjih, odkar vodi državo kot predsednik ali premier. 65-letnik bo tako na čelu države ostal še najmanj šest let, na izid volitev pa se je odzval sinoči na koncertu v Moskvi ob obletnici pripojitve Krima k Rusiji. Volivcem se je zahvalil za izkazano podporo, v kateri vidi zaupanje državljanov in upanje za nadaljnji razvoj države. »Hvala, da ste se na ta mrzel večer zbrali v središču prestolnice. Hvala, večmilijonski ekipi za podporo. Čaka nas uspeh,« je dejal Putin in poudaril, da v izidu vidi veliko priznanje za vse, kar so storili v zadnjem obdobju, kljub težkim okoliščinam. Ob tem je obljubil, da bo z ekipo še naprej deloval intenzivno, hkrati pa pozval k enotnosti, ki je po njegovih besedah nujna.

Ker je bil izid volitev bolj ali manj znan vnaprej, so se v Kremlju bali, da bo volitve zaznamovala nizka volilna udeležba, ki bi zmanjšala legitimnost rezultata. Zato so vložili veliko truda v prepričevanje Rusov, da naj pridejo na volišča. Oblasti pa so pritiskale tudi na zaposlene v javnem sektorju in državnih podjetjih, da so se udeležili volitev. »Obstajal je dvom, če ga Rusi res podpirajo. Zanimivo je, da so si izmislili kup enih iger in nagrad, ponujali so celo avtomobil enemu od udeležencev volitev,« je pojasnil profesor s Fakultete za družbene vede dr. Bogomil Ferfila in dodal, da je bilo prisotnega veliko Zahodnega marketinga, s katerim so želeli motivirati ljudi, da pridejo na volitve. »Lahko rečemo, da je bil to pričakovan rezultat in popoln uspeh Putina, ki je dejansko zgradil sodobno Rusijo.«

Ob tem je Ferfila dodal, da se je v času Putinove vladavine »družbeni bruto kosmati proizvod povečal za približno desetkrat, vsaj za toliko pa so se povečale tudi plače«. Rusija je postala tudi vojaška velesila, ki se uspešno postavlja nasproti ZDA. Sogovornik sicer priznava tudi prisotnost močnih elementov avtoritarne vladavine.

Volitve so spremljale kršitve

Ruska nevladna organizacija Golos, ki je blizu opoziciji, je naštela več kot 2600 kršitev volilnih pravil. Med drugim je opozorila na številne primere večkratnega glasovanja, spreminjanja seznamov volilnih upravičencev, skrivanja volilnih skrinjic pred kamerami opazovalcev in pa predvsem različne pritiske oblasti, da ljudje morajo na volišča. Na ruski volilni komisiji so omenjene kršitve zavrnili, rusko notranje ministrstvo pa je sporočilo, da večjih kršitev niso zabeležili. Oblasti so sicer poročale o številnih kibernetskih napadih iz tujine, med drugim na strežnike volilne komisije, ki pa da so jih uspešno odbili.

Odziv tujine

Putin je za zmago prejel številne čestitke, med drugim od kitajskega predsednika Ši Đinpinga, ki je poudaril zelo dobre odnose med državama in napovedal nadaljnje sodelovanje, čestitali pa so mu tudi voditelji Venezuele, Bolivije ter več nekdanjih sovjetskih republik.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.