Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Kam pelje Trumpova poteza?

Svet | 14.03.2018, 14:42 Tanja Dominko

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj odstavil zunanjega ministra Rexa Tillersona. O sporih med njima se je sicer govorilo že dolgo časa, večkrat se je že tudi ugibalo o Tillersonovem odhodu. Trumpa naj bi med drugim motilo, da razmišlja preveč v ustaljenih okvirih. Tudi vsebinsko se dvojica pogosto ni strinjala, med drugim glede ravnanja v sporu s Severno Korejo, navaja Washington Post.

Trump je v izjavi za medije pojasnil, da s Tillersonom pogosto nista imela podobnih stališč.

»Z Rexom sva o tem govorila že dalj časa, dobro sva shajala, ampak večkrat se nisva strinjala. Recimo dogovor o Iranu, sam sem menil, da ni dober, on je rekel, da je čisto v redu. Sam sem ga hotel prekiniti ali kako drugače ukrepati, on ne.«

Pojasnil je, da je odločitev sprejel sam, s Tillersonom se o tem prej ni pogovarjal. Mu je pa zaželel vse dobro. »Mislim, da bo Rex zdaj srečnejši, zahvaljujem se mu za vse njegovo delo, ampak z Mikeom čutim posebno kemijo že vse od začetka.«

Mike Pompeo, direktor Cie, je namreč novi ameriški državni sekretar, zaslišanja se bodo v senatu začela aprila. A Rex Tillerson po novici o razrešitvi ni bil slišati nič srečnejši. Prav tako mu niso znani razlogi za predsednikovo odločitev. V poslovilnem nagovoru je dejal, da uradno ostaja na položaju do konca meseca, da bi zagotovil nemoten prehod. Zahvalil se je sodelavcem in Američanom, posvaril Rusijo, Trumpa pa je omenil le enkrat. Izjavo je prebral s tresočim glasom, nato pa se poslovil od novinarjev brez odgovorov na njihova vprašanja.

Ameriški mediji, ki se sklicujejo na nekdanje in sedanje diplomate ZDA, poročajo, da je v State Departmentu včeraj zavladalo previdno olajšanje ob odstavitvi državnega sekretarja. Slednjemu je namreč uspelo v 14 mesecih krepko oklestiti moralo zaposlenih. Obkrožil se je z nekaj zvestimi zaupniki in začel uvajati varčevalne ukrepe. State Department so začeli zapuščati izkušeni diplomati, nekatere je odpustil, novih pa ni privabljal, so mu očitali. Po drugi strani pa je veljal za enega redkih realističnih in pragmatičnih oseb v Trumpovi vladi. Bil je tudi eden redkih, ki so si občasno upali kritizirati Rusijo, toda vpliva na oblikovanje ameriške zunanje politike, vsaj kar zadeva pomembna vprašanja, ni imel, je opozorila nekdanja veleposlanica ZDA pri Združenih narodih Samantha Power. Ta meni, da je veliko dobrih diplomatov odšlo iz State Departmenta, ker niso mogli zagovarjati politike v nasprotju z interesi ZDA.

In kje imata Trump in novi državni sekretar Mike Pompeo skupne točke? Trump mu zaupa. »Mislim, da bo Mike Pompeo odlično opravljal to funkcijo, v celoti mu zaupam.« Pompeo denimo podpira odstop ZDA od iranskega sporazuma, podpiral je odstop od podnebnega sporazuma, je tudi zagovornik njegove trde linije do Severne Koreje. Kot direktor Cie si je 54-letnik v minulem letu uspel zagotoviti mesto v Trumpovem najožjem krogu in si prislužiti njegovo zaupanje. Med drugim je za predsednika osebno pripravljal vsakodnevne brifinge o nacionalni varnosti. Javno se je šalil o usmrtitvi severnokorejskega voditelja. Demokrate skrbi, ali si bo upal kritizirati Rusijo, ker je to za predsednika ZDA občutljiva tema zaradi preiskave ruskega vpletanja v predsedniške volitve leta 2016 v korist Trumpa. Pompeo priznava, da so se Rusi vpletali, ne priznava pa, da so pomagali Trumpu.

Kaj pravi Kremelj ob novici o zamenjavi? Kot je sporočil danes, se bodo odnosi med ZDA in Rusijo pod novim državnim sekretarjem težko še dodatno poslabšali. "V vsakem primeru pa upanje za konstruktiven in trezen pristop ostaja. To upanje je vedno, je sporočil tiskovni predstavnik. Iran pa je glede menjave na čelu ameriške diplomacije sporočil, da gre za notranje zadeve ZDA.

 

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.