Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 05:47

Papež bo jeseni obiskal Baltske države

Papež gre na letalo
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek se bo od 22 do 25. Septembra odpravil v Litvo, Latvijo in Estonijo. Točen program obiska bo objavljen kasneje. Gre za prvi papežev obisk v baltskih državah v zadnjih 25 letih. Frančišek bo Litvo, Latvijo in Estonijo obiskal kot drugi Petrov naslednik, in sicer natančno 25 let za Janezom Pavlom II., ki so ga v omenjenih državah navdušeno sprejeli septembra 1993.

Tema Frančiškovega obiska v Litvi bo »Jezus Kristus – naše upanje«, v Latviji »Pokaži se kot Mati« v čast Devici Mariji, v Estoniji pa »Prebudi se, moje srce!«. Vsaka izmed treh baltskih držav je pretežno krščanska, med prebivalci pa so verniki katoliške, protestantske in pravoslavne Cerkve, zato bo Frančiškov obisk najverjetneje močno ekumensko obarvan.

V Estoniji in Latviji je velik del prebivalstva luterancev in pravoslavcev, Litva pa je večinsko katoliška, saj je precej pod vplivom svoje zgodovinske povezave s Poljsko. Več kot 75 % med tremi milijoni prebivalcev je katoličanov, pravoslavnih vernikov pa je okoli 4 %. Latvija in Estonia, čeprav zgodovinsko luteranski državi, sta danes močno sekularizirani.

Frančiškov obisk bo zgodovinsko pomemben tudi zato, ker baltske države v letošnjem letu obhajajo stoletnico osamosvojitve od Ruskega cesarstva.


Ne spreglejte: