Ljubljana, sreda, 19. december 2018, 13:01

Cerkev na Irskem pred referendumom poziva k zaščiti nerojenih

Irska.
Foto © Wikipedia

Irski škofje vernike pozivajo, naj na prihajajočem referendumu o splavu zaščitijo nerojeno človeško življenje in glasujejo proti uzakonitvi abortusa. Datum referenduma še ni določen, bo pa najverjetneje maja, kar je tri mesece pred papeževim obiskom in svetovnim srečanjem družin v Dublinu.

Osmi člen irske ustave enakovredno ščiti tako pravico matere kot pravico nerojenega otroka do življenja. Splav je dovoljen le v redkih primerih, če je materino življenje v nevarnosti. To ureditev so Irci na referendumu izglasovali leta 1983, medtem ko se je v najnovejših javnomnenjskih raziskavah skoraj 63 odstotkov vprašanih izreklo za ukinitev tega člena ustave, poroča katoliški portal Crux. Ob tem navaja, da je anketa pokazala tudi močno zavzetost za »omejitev splava po dvanajstem tednu nosečnosti«.

Irski škofje so v torek izdali skupno izjavo, v kateri poudarjajo, da ima »vsak človek pravico do življenja«. Menijo, da pri tem ne gre za vero, ampak za človekove pravice, ki »imajo smisel tako za verujoče različnih veroizpovedi kot za neverujoče«.

Posebno pastoralno pismo v zvezi z zaščito nerojenih otrok je vernikom svoje škofije Kilmore poslal škof Leo O’Reilly. »Prosil sem jih, naj pred referendumom zberejo vsa dejstva, ponudil sem jim informacijo o tem, kakšno je stališče Cerkve do splava, kakšna je realnost in kakšne so posledice. Vsako človeško življenje je sveto, vsak ima enako pravico do življenja. Enakost ne pripada samo močnim in zdravim, ampak vsem, še posebej pa šibkim, ranljivim in nerojenim,« v pogovoru za angleško oddajo Radia Vatikan dejal škof in s tem spomnil na državno uzakonitev istospolnih porok na Irskem leta 2015.


Ne spreglejte: