Ljubljana, sreda, 19. december 2018, 12:34

Papež obiskal Skupnost sv. Egidija

Skupnost sv. Egidija
Foto © Splet

Papež Frančišek je včeraj popoldne obiskal Skupnost sv. Egidija v Rimu, ki praznuje 50 let delovanja. Po vsem svetu deluje že 60 tisoč njenih članov, ki se posvečajo molitvi, revnim in prizadevanju za mir. To je bilo tudi v središču papeževega obiska na sedežu skupnosti v rimski četrti Trastévere, kjer se je srečal z vodstvom, člani z vsega sveta, revnimi, begunci, ostarelimi, invalidi, brezdomci, otroki in mladimi. V nagovoru je pozval h globalizaciji solidarnosti. Kot je dejal, nikoli ne bi smeli reči: kaj pa ima to opraviti z mano … »Življenje postane zares človeško, ko ga živimo poleg najrevnejših; ko ustvarjamo družbo, v kateri ni nihče tujec, ko gremo preko meja in zidov, da bi združevali ... Še naprej odpirajte nove humanitarne koridorje za begunce, ki bežijo pred vojno in lakoto. Ubogi so vaš zaklad,« je dejal papež in skupnost sv. Egidija spodbudil, naj usmiljenje za ranjene v življenju črpajo iz Svetega pisma.

Skupnost sv. Egidija si prizadeva graditi mir, v ta namen vsako leto v duhu Assisija pripravi medversko molitveno srečanje.

»Sv. Egidij pravi, da se ni treba bati ali graditi zidove; pravi, da lahko storimo nekaj za druge, izboljšamo ta svet, in da vera hrani upanje,« je za Vatican News dejal Andrea Riccardi, ki je skupnost ustanovil leta 1968.

Zaradi vloge, ki jo je leta 1992 imela v mirovnih pogajanjih v Mozambiku, se je skupnosti prijel vzdevek Združeni narodi v Trastevereju, po rimski četrti, kjer ima sedež. V zadnjem času je znana tudi po tem, da organizira humanitarne koridorje za begunce in migrante ter jih integrira v družbo.

S tem ter delovanjem med revnimi in brezdomci je eno od pokoncilskih gibanj, ki je najverjetneje najbližje papežu Frančišku. Ta je prav skupnosti sv. Egidija zaupal oskrbo sirskih beguncev, ki jih je leta 2016 s seboj pripeljal z obiska na grškem otoku Lezbos.

Čeprav je delovanje skupnosti usmerjeno navzven, pa jo zaznamuje tudi močna duhovnost, ki jo je med drugim zaznati v vsakodnevnih večernicah v cerkvi sv. Marije v Trastevereju.

Tako kot številna pokoncilska gibanja pa se tudi skupnost sv. Egidija sooča s kritikami, zlasti s strani tistih, ki se ne strinjajo z njeno politiko, in ki menijo, da vzpostavlja vzporedno diplomacijo vatikanskim pobudam. Ob tem urednik spletnega portala Crux, John Allen, poudarja, da so ljudje, ki jih je srečal iz te skupnosti, nadarjeni in predani, poskušajo prinesti nekaj ozdravljenja na najbolj ranjene kraje sveta. In če si to ne zasluži priznanja, kaj bi si ga potem sploh zaslužilo.


Ne spreglejte: