Petra StoparPetra Stopar
Valentin Inzko (foto: Matjaž Merljak)
Valentin Inzko

Inzko: Mesto Zahodnega Balkana je v Evropski uniji

Svet | 04.03.2018, 10:30 Andrej Šinko

Države Zahodnega Balkana čaka še kar nekaj dela na poti v Evropsko unijo. Zagotoviti bodo morale delovanje pravne države ter rešiti mejne in druge spore. Širitve povezave sicer v kratkem ni pričakovati.

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Valentin Inzko pravi, da je integracija JV Evrope v Evropsko unijo pričakovana. Ob tem pa dodaja, da je v teh državah še vedno »veliko pomanjkljivosti«. »Niso na stopnji, da bi že danes lahko vstopili v Evropsko unijo,« pravi sogovornik.

Ob tem pojasnjuje, da sta integracijsko pobudo prevzeli Srbija in Črna gora. Slednja je, po Inzkovih besedah, že zaprla nekaj poglavij v pogajanjih, sicer pa je pogovore začela že o vseh temah. Srbija še ni tako daleč. »Pri Srbiji je velik problem Kosovo. Evropska unija po zapletih med Slovenijo in Hrvaško ne želi več uvažati konfliktov oziroma mejnih vprašanj, zato bo Srbija ta problem morala rešiti.«

Naslednji v vrsti sta Makedonija in Albanija, na koncu pa še Bosna in Hercegovina ter Kosovo. Vendar Inzko pravi, da bo napredek posamezne države odvisen od lastnih prizadevanj. Kot največji problem v vseh državah pa omenja nedelovanje pravne države. »To se pravi, da policija, tožilstvo in sodstvo delajo korektno. Tukaj imamo povsod hude probleme in s tem je povezana korupcija,« pravi Inzko in pojasnjuje, da Evropska unija ne želi uvoziti teh problemov.

Glede reševanja mejnih vprašanj, je Inzko dejal, da bo Srbija zelo verjetno podpisala nek dogovor s Kosovom in Albanijo, ki bo omogočil njeno pot v Evropsko unijo. Inzko opozarja, da imajo tudi druge države odprta mejna vprašanja in spore, ki jih bo v času približevanja potrebno rešiti.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.