Ljubljana, četrtek, 18. april 2019, 15:15

Velika noč v Franciji

Blagoslov velikonočnih jedi v Freyming-Merlebachu, foto © Jože Kamin
0:00
0:00
Velika noč v Freyming-Merlebachu
Foto © Jože Kamin

Kristusovo vstajanje je vir naše vere, našega upanja, zato se naši rojaki s slovenskimi duhovniki v postnem času pripravljajo na veliko noč. Vsak si v postnem času izbere svoj način odpovedi in dobrih del, v duhovno pripravo sodi tudi osebna spoved. Veliko noč zaznamuje tudi mogočno petje slovenskih velikonočnih pesmi.

Župnik v Freyming-Merlebachu in delegat za Francijo Jože Kamin nam je povedal, da so v Nici slovenski rojaki praznovali skupaj s Hrvati, z njimi je bil duhovnik Štefan Čukman. Z rojaki v Parizu je bil za veliko noč p. Hugo Delčnjak, na severu Francije so imeli bogoslužje samo na cvetno soboto.

V Freyming-Merlebachu so v veliki teden vstopili s cvetno nedeljo. Takrat so imeli tudi podeljevanje bolniškega maziljenja. Prejelo ga je več kot 200 bolnikov. Zakrament so podeljevali tudi na veliki petek, po obredih v kapeli svetega Jožefa je duhovnik obiskal rojake po bolnišnicah in domovih.

Na veliko soboto ob 15. uri je bil blagoslov velikonočnih jedil, prišlo je veliko število ljudi. Tokrat so na oltar v kapeli prvič položili nov klekljan prt, ki so ga pripravile žene pod vodstvom Kristine Hero. Gre za Francozinje, ki pa se učijo izdelovanja slovenske čipke. V kapeli je tako poleg mozaika še en sad skupnega dela rojakov.

Ob veliki noči v Freyming-Merlebachu
Ob veliki noči v Freyming-Merlebachu

O tem je v včerajšnji izdaji poročal tudi lokalni časopis, a po navedbah Jožeta Kamina ni dal poudarka, kot bi ga človek želel, torej verskega poudarka praznika. "Ostanemo pri čokoladi, ostanemo pri zajčkih. Le sem in tja se obeleži velika noč kot duhovni dogodek. Prihajamo vedno bolj v čas katakomb, ne le ker je to laična drža posameznikov, ampak tudi zaradi vedno novih pritiskov, tudi radikalizacije posameznikov. Francija je obubožana svojih krščanskih korenin. Če krščanske skupnosti ne bomo bolj zaživele in poudarjale naših praznikov, bo še to, kar imamo, zvodenelo in to bo postala medla in meglena podoba tradicije. Vse bolj se bomo kopali v čokoladi, pozabili pa bomo na Jezusovo smrt in vstajenje, ki je cena našega novega življenja ... "

Ne spreglejte: