Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Minority SafePack uspela

Slovenci po svetu | 30.03.2018, 07:46 Matjaž Merljak

Evropska državljanska pobuda Minority SafePack - Milijon podpisov za zaščito manjšin je uspela zbrati milijon podpisov. Razveseljivo je tudi, da se je Slovenija pridružila državam, ki so dosegle kvorum, t.j. določeno vsoto podpisov.

Kot so sporočili iz Slovenske skupnosti SSk, zbirne stranke Slovencev v Italij, so narodne in jezikovne manjšine v Evropi zmagale. Navajajo še, da je kvota milijon podpisov v vseh državah EU dosežena šest dni pred uradnim rokom (3. aprilom 2018). A zbiranje še poteka, tako da svoj glas, če ga niste, še lahko oddate.

SSk se veseli dejstva, da se je Slovenija vpisala med države, ki so dosegle predvideni kvorum 6000 podpisov, na dobri poti je tudi Italija: "V naslednjih dneh se bo še intenzivno nabiralo podpise, saj je tudi italijanski kvorum še vedno v dosegi in ravno naša dežela je pri tem odločilnega pomena."

SSk je od vsega začetka pristopila k tej pobudi in vzpodbujala vse pripadnike slovenske narodne skupnosti, da podprejo Minority SafePack. Ocena odziva je pozitivna in vztrajati je treba do konca, da število podpisov krepko preseže milijon, kar bo imelo dodatno politično teža v odnosu do Evropske komisije in Evropskega parlamenta. Obe glavni evropski ustanovi imajo sedaj dolžnost, da obravnavajo vprašanje zaščite narodnih in jezikovnih manjšin na evropski ravni ter da predlagajo ukrepe, ki bi to zaščito uravnovesilo.

Slovenska skupnost se zahvaljuje vsem, ki so oddali podpis za Minority SafePack in vsem tistim organizacijam ter društvom, ki so pomagali pri promociji pobude in pri zbiranju podpisov.

Krovni orgniziciji Slovencev v Italiji, Svet slovenskih organizacij SSO in Slovenska kulturno-gospodarska zveza SKGZ, izražata zadovoljstvo nad novico. Pri tem sta še dva pomembna podatka, in sicer, da je več kot sedem držav doseglo predvideni kvorum ter da je med temi tudi Slovenija. Gre za pomembno zmago narodnih in jezikovnih manjšin v sklopu Evropske unije, ki so z medsebojnim sodelovanje in pomočjo znale ustvariti tisti odločilni naboj. V ta izziv so se aktivno vključile tudi slovenske organizacij v Italiji in prispevale pomemben delež. Nabiranje podpisov pa se bo nadaljevalo do 2. aprila, ko bo tudi uraden zaključek nabirke.

Sedaj sta na vrsti Evropska komisija in Evropski parlament, ki bosta morala v kratkem upoštevati rezultat Minority SafePack in postopati za primerno zaščito, kot je to zahtevano v predmetu in glavnih ciljih evropske manjšinske pobude.

S tem rezultatom lahko mirno trdimo, da so končno narodne in jezikovne manjšine postale subjekt evropske politike, ki ga ne bo mogoče več spregledati.

SSO in SKGZ se tudi iskreno zahvaljujeta vsem včalnjenim organizacijam in društvom, ki so pripomogle pri nabiranju podpisov.

Več o Minority SafePack z Janezom Stergarjem, predsednikom Kluba koroških Slovencev v Ljubljani

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.