Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Križ pred cerkvijo Marije Vnebovzete v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Križ pred cerkvijo Marije Vnebovzete v Clevelandu

Dogajanje v Clevelandu

Slovenci po svetu | 25.03.2018, 18:15 Matjaž Merljak

Koledar nam že kaže, da je pomlad, a je menda nekdo pozabil to povedati naravi, saj nas še vedno hladi in nam tu in tam še vedno naletavajo snežinke.

Mačice že cvetijo in so danes že povite v butare, ki so jih včeraj naredili otroci slovenskih sobotnih šol Marije Vnebovzete in svetega Vida. Te so danes prinesli v procesiji v cerkev blagoslovljene pred prihodom, saj danes je cvetna nedelja, ko se spominjamo Jezusovega slavnega vhoda v Jeruzalem. Po maši so prostovoljci raznih organizacij župnije svetega Vida pogostili z okusnim kosilom v dvorani.

V ponedeljek, 19. marca, na praznik sv. Jožefa, so se zbrali okoliščni župljani Marije Vnebovzete v cerkvi svetega Kazimirja ob spokorni pobožnosti. Vsi duhovniki teh župnij so bili navzoči za zakrament spovedi. Mnogo ljudi je pozabilo ali ne vedo, da smo obvezni izpolniti velikonočno dolžnost, ki je spovedati se naših grehov in prejeti sv. evharistijo. Ta spokorna pobožnost je bila lepa priložnost, da naredimo duhovno pomladno čiščenje naših duš za veliki praznik Vstajenja.

Zadnje ribje večerje so bile servirane v dvorani Marije Vnebovzete v petek, 23. marca. Na veliki petek teh večerij ni več, ker se vse pripravlja na praznik sam in seveda so tudi pobožnosti velikega petka v cerkvi. Obisk je bil letos izjemen in število odjemalcev narašča leto za letom.

V predprazničnih dneh sta oba župnika vabila župljane, da so prišli in pomagali očistiti cerkev in jo pripraviti za velikonočno slavje, saj je bila danes procesija z butarami in v nedeljo, na velikonočni dan pa vstajenjska procesija, katere se nekateri udeleže praznično oblečeni v narodne noše. To še toliko bolj povzdigne praznično vzdušje.

V postnem času smo tudi imeli lepo priliko češčenja Najsvetejšega. Vse petke v postu je bilo izpostavljeno med 15.00 in 17.00 uro v kapelici svetoviške vasice. Po češčenju je bila sveta maša v angleškem jeziku. V tej kapelici so tudi darovane maše med tednom, ker je udeležba prenizka za cerkveno pobožnost.

Misijonska znamkarska akcija je servirala svoje letno kosilo v dvorani Marije Vnebovzete v nedeljo, 11. marca, kjer je bila udeležba zelo dobra. Ta organizacija pomaga slovenskim misijonarjem po širnem svetu, ki nosijo veselo novico v zakotne ali revne kraje sveta. Kosilo je bilo servirano v dvorani Marije Vnebovzete.

Od 14. februarja do 25. marca smo bili vabljeni se pridružiti vsem kristjanom za 40 dni za življenje, 40 dni molitve in posta, da se ustavi aborcija. Vzpodbuda je bila, da stojimo in v miru molimo nekaj časa med 7. zjutraj do 19. uro zvečer. Vigilija naj bi bila na javnih prostorih brez omejitve gibanja drugih.

Relikvije svetega patra Pija, visoko spoštovanega in ponižnega kapucina, so bile v katedrali sv. Janeza Evangelista v centru mesta za 'veneracijo' 4. marca od 13:00 ure do večera in v ponedeljek 5. marca od 6:00 ure zjutraj od 17:00 ure zvečer. Ob zaključku je maševal škof Gries v čast patru Piju. On je prejel stigmo leta 1918 med prvo svetovno vojno in je ostala z njim vse do smrti leta 1986. Leta 2002 ga je papež Janez Pavel II. razglasil za svetnika.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.