Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Bomo zaščitili manjšine na stari celini?

Slovenci po svetu | 08.03.2018, 23:31 Matjaž Merljak

Izteka se rok zbiranja podpisov pod pobudo Minority SafePack. Gre za evropsko državljansko pobudo, s katero bi zavezali Evropsko unijo, da sprejme ustrezne predpise za izboljšanje pravnega položaja jezikovnih in narodnih manjšin na kontinentu. Do 3. aprila je treba zbrati milijon podpisov.

V 47 državah Evrope živi okoli 340 avtohtonih manjšin – to je več kot 100 milijonov ljudi. Vsak sedmi Evropejec je pripadnik avtohtone manjšine oz. narodne skupnosti.

Poleg 24 uradnih jezikov Evrope je več kot 60 regionalnih ali manjšinskih jezikov, ki jih govori okoli 40 milijonov ljudi.

Glavni cilj pobude »Minority SafePack – Milijon podpisov za raznolikost v Evropi« je, da EU sprejme niz pravnih aktov za izboljšanje zaščite oseb, ki pripadajo narodnim in jezikovnim manjšinam, ter okrepitev kulturne in jezikovne raznolikosti. To naj vključuje politične ukrepe na področju regionalno govorjenih jezikov in jezikov manjšin, izobraževanja in kulture, regionalne politike, sodelovanja, enakosti, avdiovizualnih ter drugih medijskih vsebin, pa tudi regionalne (državne) pomoči.

Za uspeh pobude bi bilo potrebno v vseh članicah EU do 3. aprila 2018 zbrati milijon podpisov, hkrati pa vsaj v sedmih državah preseči določeni prag števila podpisov. Evropsko državljansko pobudo lahko v vsaki članici EU podprejo državljani, ki imajo pravico voliti v Evropski parlament (v Sloveniji so to vsaj 18 let stari državljani Republike Slovenije, ki morajo navesti svoj EMŠO - enotno matično številko). Akcija poteka po spletu, kjer so formularji za posamezne države dostopni na spletni strani www.minority-safepack.eu.

Po podatkih te uradne spletne strani je bilo do 8. marca 2018 do 23. ure v Sloveniji 772 podpisnikov, kar je le 12,87 % od potrebnih 6.000 podpisov. Pred dnevi je slovenski spored ORF navedel, da je v Evropi pobudo podprlo že okrog 700.000 ljudi in da so predvideno število že močno presegli v Romuniji, na Madžarskem in na Slovaškem. Po spletno dosegljivih podatkih dobro kaže zbiralcem elektronsko podanih podpisov tudi v Latviji, Španiji in na Danskem, po podatkih FUENS – Federalistične unije evropskih narodnosti pa tudi v Estoniji, kjer zbirajo podpise na papirnih formularjih.

Če je komu oddaja podpisa na spletni strani prevelika informacijska ali tehnološka težava, lahko svoje podatke pošlje v pisni obliki na Klub koroških Slovencev v Ljubljani, Erjavčeva 26, p.p. 1723, 1101 Ljubljana. Poskrbeli bodo za vnos podatkov v spletni portal in tudi na ta način preprečili sramoto, "da imamo v Sloveniji polna usta besed o solidarnosti z manjšinami, ne zmoremo pa zbrati minimalnega števila podpisnikov evropske državljanske pobude."

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.