Ljubljana, sreda, 19. december 2018, 12:41

Novice iz Clevelanda

France Prešeren pri Mariji Vnebovzeti
Foto © Tone Ovsenik

Že je minilo nekaj časa od mojega zadnjega javljanja in med tem časom smo se poslovili od predpustnega veselja v resni postni čas, ko se duševno pripravimo na veliki praznik Vstajenja Gospodovega.

Predpust smo v Clevelandu zaključili s Kurentovanjem, s parado kurentov in podobnih šem, ki se je odvijala v slovenski naselbini tega mesta po ulici St. Clair do Slovenskega narodnega doma. To Kurentovanje se vsako leto malo poveča, saj to je bilo šesto po vrsti. Letos je to veselo razpoloženje se odvijalo kar celi teden pred pustnim torkom. Za pustno soboto so članice Oltarnega društav Sv. Vida ucvrle veliko količino krofov, ki so pa bili v hipu razprodani v prostorih Slovenskega narodnega doma.

Poleg Kurentove parade smo imeli tudi maškeradni ples v dvorani Marije Vnebovzete. Ansambel Veseli godci je poskrbel, da so našemljeni priplesali v dvorano in nato se je odvil res veseli večer, kot se spodobi za pustno soboto.

Kurenotvanje v Clevelandu 2018
Kurenotvanje v Clevelandu 2018

Na pepelnično sredo se je začel postni čas, ko je čas za duhovne obnove, večje dobrote, posta in dela pokore, čas da si obudimo našo vero in se vrnemo h Gospodu. Na ta dan je bilo tudi pepelenje med mašami, oziroma po sveti maši. Pepelnična sreda in Veliki petek sta pa dneva strogega posta, kar pomeni, nič jesti med obroki in samo eden glavni obrok manjši od normalnega.

V postu v naših cerkvah je Češčenje Najsvetejšega ob petkih in nato je darovana sveta maša. Duhovniki so tudi na razpolago za spoved pred mašami. Vabljeni smo tudi, da pridemo v cerkev molit križev pot ob petkih in nedeljah.

V tem postnem času prostovoljci župnije Marije Vnebovzete, kot v nekaterih slovenskih domovih, pripravijo postne večerje vse petke v postu razen velikega petka. Pri Mariji Vnebovzeti se je to res razširilo in pride na stotine ljudi, ki želijo dobro ribjo večerjo.

Pust v Clevelandu 2018
Pust v Clevelandu 2018

V soboto, 3. februarja, je prišel v goste v župnijo Marije Vnebovzete novi clevelandski škof Neslon Perez in daroval sobotno sveto mašo. Škof je bil zelo hvaležen za toplino in prijaznost župljanov in bil poklonilen na lepoto slovenske narodne noše. On je prevzel navzoče s svojim humorjem, odprtostjo, zanimanjem in skrbjo za blagor župnije Marije Vnebovzete. Škof je med pridigo izjavil, da vera in kultura ne moreta biti ločeni. Dar naše slovenske kulture, dediščina in jezik so darovi od Boga, in nas je spodbujal naj delimo ta dar, da ga izročimo naši mladi generaciji. Spomnil nas je, da imamo vsi dolžnost biti misijonarji, kot naš papež Frančišek poudarja, da to vršimo v njegovi listini »Radost evangelija.«

Starši otrok Slovenske sobotne šole župnije Svetega Vida so v nedeljo, 25. februarja, pripravili takozvani brunch v dvorani, ki pa je bil zelo dobro obiskan. Izkupiček je namenjen obratovanju šole.

Februar je mesec kulture in tudi tu smo imeli proslavo v ta namen kar v cerkvi Marije Vnebovzete, kjer so nastopili samo domači talenti preteklo nedeljo.

Prihodnjo sredo, 28. februarja, od 17. do 20. ure bodo vse cerkve v clevelandski škofiji odprte za obhajanje zakramenta spovedi. To je lep čas in priložnost za tiste, ki so Cerkev zapustili, da se vrnejo domov h Gospodu in doživijo njegovo milost, usmiljenje in odpuščanje.

Ne tako vesela novica je pa, da sem preteklo soboto zaključil svojo sobotno radijsko »Slovensko uro« preko močne in priznane radijske postaje tu v Clevelandu. Preko dvajset let sem pripravljal in urejal to oddajo. V zadnjih časih pa peša zanimanje, zato sem se odločil, da preneham. Vse ima svoj konec, prej ali slej.

Pri Mariji Vnebovzeti so se spomnili Franceta Prešerna
Pri Mariji Vnebovzeti so se spomnili Franceta Prešerna

 


Ne spreglejte: