Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:40

Neznanci obglavili 300-letna kipa Marije in evangelista Janeza

Obglajvljena kipa
Foto © mariborinfo.com/novica/lokalno/foto-neznanci-obglavili-300-letna-kipa-marije-in-janeza/163025

Na Kalvariji nad Radljami so neznanci obglavili kamniti skulpturi Marije in evangelista Janeza. Spomenik je leta 1724 postavil baročni kipar Janez Jakob Schoy, storilcev okrutnega dejanja pa policija najverjetneje nikoli ne bo izsledila, poroča spletni portal Mariborinfo.com.

O dejanju so bili namreč policisti obveščeni šele 11. februarja, a kot kaže, se je oskrunitev skulptur zgodila že v začetku leta. Storilcev policija še ni izsledila, preiskava poteka še naprej. Kipa na Kalvariji nad Radljami sta tako obglavljena in grdo oskrunjena. Njuni glavi hranijo v bližnjem muzeju.

Domačini šokirani

Domačini so po poročanju omenjenega portala zgroženi, saj jim ni jasno kdo in s kakšno silo se je znesel nad kipoma, ki sta visoka okoli 1,8 metra. Kamniti skulpturi sta brez glav odkrila naključna sprehajalca. Policija se je odzvala takoj, a za storilcem oziroma storilci so se izgubile sledi.

"Čas storitve ni povsem znan, je pa bilo že kar nekaj časa nazaj, saj je sneg pokril okolico in v snegu ni bilo sledov storilca. Tam smo tudi zavarovali določene dokaze, našli pa smo predmet, s katerim sta bila kipca poškodovana," je povedal komandir PP Radlje ob Dravi Tomaž Golob.

Vir: Mariborinfo.com

Kalvarijo s križevim potom so postavile dominikanke Marenberškega dominikanskega samostana, današnjo podobo pa je dobila v 18. stoletju. Postaje križevega pota si sledijo okoli skale, ki jo na vrhu zaključuje križ s križanim Jezusom. Vrh skale je obzidan z nizkim obzidjem, nanj pa vodijo stopnice z dveh strani. Ob razpelu z litoželeznim Križanim sta kipa Marije in Janeza. Njuna draperija pada v dolgih padajočih gubah. Vzhodno od obzidane kalverije je kip Kristusa, ki nosi križ, ob poti pa plastika Kristusa, kronanega s trnjem, Kristus ob stebru in Kristus, klečeč na Oljski gori.

Ne spreglejte: