Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Po piranskih cerkvah Križev pot Janeza Bernika

| 24.03.2018, 15:42

V cerkvi Sv. Petra v Piranu bodo popoldne odprli že 18. razstavo Križev pot po piranskih cerkvah. V štirih cerkvah znotraj starega mestnega jedra bodo letos na ogled podobe križevega pota akademika Janeza Bernika, ki jih je ustvaril leta 1993 za cerkvico Sv. Lovrenca v Zabreznici na Gorenjskem.

Cikel štirinajstih postaj "malega" križevega pota, naslikanega na steklu v velikosti 30 krat 25 centimetrov, leta 2016 preminulega Bernika bo na ogled v cerkvah Sv. Petra (od 1. do 4. postaje), Marije Snežne (5. in 6. postaja), Marije Tolažnice (7. in 8. postaja) in v krstilnici Sv. Janeza Krstnika ob piranski stolnici (od 9. do 14. postaje). Na ogled bodo vsak dan med 10. in 18. uro do vključno 8. aprila.

Slikovni gradniki sporočilnosti pričujočega cikla so preprosti, avtorsko prepoznavni, jasni in likovno čisti. V črno-beli kontrastnosti malih likovnih zaslonov imamo odločno zarisane figure, ki z avtorjevim izostrenim občutkom usmerjajo v ekspresijo. Precej reducirana forma in prostor neposredno napeljujeta v prizor, ki je epsko natančen, biblijski, je k razstavi zapisal Dejan Mehmedovič.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.