Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Vlada opravlja tekoče posle, Veber bi bil mandatar

Politika | 20.03.2018, 15:33

V Sloveniji imamo od danes naprej le še vlado, ki opravlja tekoče posle. Premier Miro Cerar je namreč poslance na seji tudi uradno obvestil o svojem odstopu, s čimer mu je mandat prenehal. O tem, kdaj bo najbolje razpisati nove volitve, se predsednik republike Borut Pahor danes že dogovarja z vodji poslanskih skupin. Enega kandidata za mandatarja že ima, kar sam se je ponudil Janko Veber, le še poslanske glasove mora zbrati.

Cerar je danes izkoristil priložnost in slovenski javnosti znova podrobno razložil, zakaj se je v sredo zvečer odločil za odstop, čeprav ob treh popoldne še ni razmišljal v to smer.

"Zato, ker sem dosledno ravnal po svoji vesti, sem moral v odziv na sodbo vrhovnega sodišča odstopiti," je dejal Cerar. Kot je dodal, je odstopil tudi zato, "ker dogodki zadnjih tednov in dni niso bili več v interesu blaginje Slovenije, temveč vrste partikularnih interesov, pri čemer mislim predvsem na protirazvojno ravnanje in vse težje obvladljive predvolilne apetite različnih političnih in drugih akterjev".

Po njegovih besedah je dosedanje delo vlade ustvarilo pogoje, da njegova načelna gesta odstopa ne prinaša nobenih dramatičnih nevarnosti, ampak odpira povsem normalen, demokratičen postopek iskanja novega družbenega soglasja. V iskanju tega soglasja pa bodo po njegovih besedah ključna nekatera vprašanja, "ki so se v svojem bistvu razgalila prav v dneh, ki so botrovali odstopu".

Eno od teh vprašanj je po njegovih besedah, "ali je za popravo realnih krivic, ki so se v letih krize nakopičile v plačnem sistemu, res dovoljeno povzročati nove krivice". Prav tako bo ključni vprašanje, ali je za ustavljanje ključnih infrastrukturnih projektov res dovoljeno zlorabljati prav vse mogoče demokratične poti, je dodal.

Znova je poudaril, da je Slovenija v zadnjih treh letih bistveno napredovala in je v precej boljšem položaju kot leta 2014. Napovedal je še, da bo vlada, ki bo do izvolitve nove opravljala tekoče posle, storila vse, da se zaščitijo interesi države in državljanov v Novi ljubljanski banki. S sindikati javnega sektorja pa se bo morala pogajati nova vlada, je še dodal.

"Naj živi sodobna, solidarna in svobodomiselna Slovenija," je svojo obrazložitev odstopa zaključil Cerar. Vlada torej opravlja tekoče posle, kar pomeni, da bo pri svojem delu omejena le na sprejemanje nujnih odločitev. Tako ne sme predlagati novih zakonov ali bistveno posegati v veljavne, omejitve pa ima tudi na področju kadrovanja.

Zakonodaja sicer v primeru odstopa predsednika vlade predvideva postopke iskanja novega mandatarja, a je zaradi bližine rednih volitev pričakovati, da bomo imeli predčasne volitve. O tem se predsednik republike Borut Pahor danes in jutri posvetuje z vodji poslanskih skupin. Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je bila prva pri njem in je po posvetu povedala, da je pogovor o optimalnem datumu volitev potekal v luči vsebin, ki jih želi DZ še sprejeti. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je pri predsedniku republike Borutu Pahorju dejal, da v SDS še vedno zagovarjajo, da se volitve razpišejo 10. junija. Na vprašanje o tem, ali je stranka pripravljena tudi za prispevanje podpisov pri iskanju mandatarja, da bi tudi na ta način prišli do 10. junija, pa je Tanko odvrnil, da so te opcije odprte za vse poslanske skupine. »Možna je uporaba tega orodja, da se pripelje do tega datuma, ki je najbolj optimalen za izpeljavo predčasnih volitev.«

Nepovezani poslanec Janko Veber je danes sporočil, da je pripravljen sprejeti kandidaturo za mandatarja, če bo le uspel zbrati 10 poslanskih podpisov. Kot je dejal, pogovori z morebitnimi sopodpisniki potekajo, bistveni razlog za takšno potezo pa je po njegovih besedah ta, da želi v vmesnem obdobju "preprečiti razprodajo Slovenije".

Na parlamentarne volitve se bo Veber sicer podal s stranko Sloga, ki bo ustanovljena 7. aprila. Kot je poudaril, želijo prevzeti vodenje države na način, da bo ljudstvo vedelo, da ima oblast in da brez soglasja ljudstva ni mogoče razprodajati ali uničevati skupne lastnine.

Pahor je doslej že napovedal, da mandatarja ne bo imenoval, tako bo verjetno razpustil parlament in razpisal predčasne volitve - že tretje zapored - pričakovati jih je v drugi polovici maja.

 

Politika, Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.