Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 17:44

Katoliški pedagogi o temelju družine in medosebnih odnosov

Šola, razred.
Foto © splet

Društvo katoliških pedagogov Slovenije jutri pripravlja svojo letno skupščino. Ob peti obletnici izvolitve papeža Frančiška jih bo nagovorila dolgoletna dopisnica iz Rima Mojca Širok. Osrednji del pogovora pa bodo posvetili vprašanju, kako pritegniti mlajše pedagoge v svoje vrste.

Papež Frančišek katoliške pedagoge s svojim zgledom močno nagovarja, je povedala predsednica društva katoliških pedagogov Slovenije Marija Žabjek. Zato so ob peti obletnici njegove izvolitve medse povabili Mojco Širok, ki je napisala knjigo o njegovem življenju. »Papež Frančišek nam je lep in velik zgled pri našem delovanju, saj je to zelo, zelo preprost in jasen človek v svojih nazorih, v svojih izrazih, prijazen do vseh ljudi, ne samo do enako mislečih, velik poudarek daje družini in medsebojnim odnosom

Družina je namreč po besedah Marije Žabjek temeljna za rast in razvoj otroka. »In če je družina zdrava, če je prava vzgoja, potem se mi zdi, da lahko tudi v šoli dodamo tisto, kar mladim še manjka: malo drugačen, razširjen pogled na življenje. Če pa družina ni prava, če ni medsebojnih odnosov, je pa včasih to zelo, zelo težko in to zelo močno čutimo v šoli«, je povedala Žabjekova. Po njenih besedah se odnosi nasploh vedno bolj izgubljajo tudi zaradi novih tehnologij, papež pa nas vabi k toplim, odgovornim medčloveškim odnosom.

Velik del jutrišnje razprave letne skupščine Katoliških pedagogov Slovenije pa bodo posvetili vprašanju, kako pritegniti mlajše pedagoške delavce, »da bi vnesli tudi drugačne odnose v šolo. Ker smo prepričani, da večina članov društva Katoliških pedagogov dela v javnih šolah in se mi zdi, da tukaj lahko mi prinašamo neke nove odnose, nek nov pogled in neko drugačno stanje duha med mlade«, je še prepričana Marija Žabjek.


Ne spreglejte: