Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Katoliški pedagogi se strinjajo s sindikalnimi zahtevami, a opozarjajo na etični vidik

Cerkev na Slovenskem | 13.03.2018, 14:31 Petra Stopar

V izobraževalni sistem je vključena tudi večina članov Društva katoliških pedagogov Slovenije, ki pozorno spremljajo aktivnosti v zvezi s sredino stavko učiteljev in vzgojiteljev. Ta bo druga po vrsti v času pogajanj o odpravi plačnih anomalij, 17. aprila pa je možna še tretja. S stavkovnimi zahtevami se strinjajo, saj se po njihovi oceni nanašajo na popravo krivic v vrednotenju učiteljskega in vzgojiteljskega dela. Bojijo pa se, da bo jutrišnji protest le kaplja v morje nepravilnosti v slovenski družbi.

Kot je v imenu slovenskih katoliških pedagogov (DKPS) zapisala predsednica strokovnega sveta društva Helena Kregar, je učiteljski poklic v času krize plačal največji davek med vsemi v javnem sektorju. »Ker je večina zaposlenih žensk, ker je število zaposlenih veliko, ker v naši naravi in v naravi našega dela nasilno izražanje zahtev nima prostora, smo na repu plačnega sistema. Razlike v plačah izobrazbeno primerljivih poklicev v javnem sektorju so popolnoma nesprejemljive,« pravijo v DKPS.

Hkrati pa menijo, da bi morali s stavko opozoriti tudi na vedno težje delovne pogoje učiteljev in vzgojiteljev, saj je poseganja v vzgojni in učni proces vedno več. »Z nekaj evri višjimi plačami se ne bo spremenil ne naš odnos do dela in ne ugled učiteljskega poklica v družbi. Zato bi morala biti stavka usmerjena tudi v pogoje za kakovost učiteljevega dela,« poudarjajo katoliški pedagogi, ki na stavko gledajo tudi z etičnega vidika, z vidika vzora in slike v ogledalu, ki ga s stavko kažejo sebi, družbi in posebno mladim. »Stavka ni le zahteva po bolj pravičnih in višjih plačah. Stavkati bi morali tudi proti nizkim moralnim načelom v družbi, tudi v sindikatu, ki mu mnogi težko zaupajo,« opozarja Kregarjeva.

Kljub vsemu jutrišnji protest v DKPS podpirajo in si želijo, da bi povzročil kakšno resno in ne nekaj lepotnih sprememb v množici upravičenih zahtev zaposlenih v šolstvu.

Cerkev na Slovenskem, Politika, Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.