Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 20:53

Policija svetuje: Ne hitite z menjavo zimskih pnevmatik

Ne hitite z menjavo zimskih pnevmatik
Foto © www.policija.si

Čeprav je pomlad tako rekoč že pred vrati, je zimska oprema vozil še vedno priporočljiva. Policisti svetujejo, da ne hitite z menjavo zimskih pnevmatik, ki so sicer obvezne (le) do 15. marca. Če pa jih že boste zamenjali z letnimi, imejte v prtljažniku vsaj verige ali verigam enakovredne pripomočke, ki jih boste lahko hitro namestili ob morebitnem nenadnem poslabšanju voznih razmer. Že za ta konec tedna so namreč za nekatere kraje zopet napovedane snežne padavine.

Tudi po 15. marcu je zimska oprema obvezna, kadar so na cesti zimske razmere, so sporočili policisti.

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo imeti motorna in priklopna vozila na slovenskih cestah predpisano zimsko opremo ne le med 15. novembrom in 15. marcem, ampak je zimska oprema obvezna tudi v zimskih razmerah. Zimske razmere pa se štejejo v primeru, ko se sneg začne oprijemati tal, ko je cesta zasnežena, poledenela ali so na njej ledene ploskve.

Takrat morajo vozniki ne samo imeti, ampak tudi uporabiti zimsko opremo. Sem spadajo bodisi zimske pnevmatike, nameščene na vseh kolesih, bodisi poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki. Vozila nad 3.500 kg morajo imeti v opremi še lopato.

Vir: policija.si


Ne spreglejte: