Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Čez teden dni v Ljubljani shod za vrnitev zdravstva ljudem

Slovenija | 09.03.2018, 14:59

Gibanje Skupaj naprej, ki želi vrniti zdravstvo ljudem, bo prihodnji petek pripravilo shod v Ljubljani. Njegovi člani že zdaj zahtevajo prevzem politične odgovornosti za razmere v zdravstvu in takojšen nepreklicen odstop pristojne ministrice Milojke Kolar Celarc. Pod spletno peticijo s takšno vsebino se je podpisalo več kot 9.600 ljudi.

Že v preteklih dneh smo poročali, da v Gibanju Skupaj naprej ocenjujejo, da je trenutni položaj bolnika najslabši v samostojni Sloveniji. Na današnji novinarski konferenci so te besede podkrepili s konkretnimi dejstvi. Marjeta Kuhar je med drugim opozorila, da se je v zadnjih štirih letih drastično poslabšala dostopnost do zdravstvenih storitev, omenila je tudi daljšanje čakalnih dob. Številke so zgovorne. "Čas čakanja ali število izgubljenih let za operacijo hrbtenico: Maksimalno čakanje je 6,6 let, da obredete krog vseh obravnav, ki jih potrebujete, da pridete do te operacije."

Sprememb ni in ni. Kot je pojasnil Danijel Bešič Loredan, smo namesto sistemskih in kulturnih reform v zadnjega pol leta priče sprejemanju intervencijskih ukrepov, delnih zakonov in takšnih rešitev, ki bodo dolgoročno škodile vsem. Prepričan je, da bi moral resor Kolar Celarčeve tri mesece pred parlamentarnimi volitvami opravljati le tekoče posle. "Ker z ministrico ni komunikacije, ker nadaljuje položaj, da se je postavila nad vse in gre prek vseh, nam ostane le še ena možnost. To je z demokratičnimi sredstvi pokazati, da nam ni vseeno," je bil jasen predsednik Gibanja Skupaj naprej.

Eno teh sredstev bo shod na Trgu republike v prestolnici prihodnji petek med 16. in 18. uro. Podpise pod peticijo za odstop Kolar Celarčeve bodo začeli zbirati tudi v fizični obliki, predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu jih bodo predali kot simbolično dejanje, da demokracija ni umrla. V Gibanju Skupaj naprej želijo biti tudi drugače dejavni. Zbrali bodo namreč skupino ljudi, ki bo oblikovala predloge za spremembe v zdravstvenem sistemu. Uporabil jih bo lahko vsak, ki bo nastopil na prihajajočih parlamentarnih volitvah.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.