Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Vrhovni poveljnik oboroženih sil Pahor: Potrebne so dolgoročne in velikopotezne odločitve

| 07.03.2018, 14:34

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je danes na nadaljevanju izredne seje državnega zbora predstavil svoje mnenje o razmerah v Slovenski vojski. V pisnem mnenju, ki ga je Pahor že poslal, je med drugim poudaril nujnost posodobitve celotnega sistema nacionalne varnosti in predlagal sprejem zakona o sistemskem dolgoročnem financiranju nacionalne varnosti. Svojo vizijo pa je opoldne predstavil tudi novi načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alan Geder.

Pred poslanci pa še dejal, da vladi in Državnemu zboru predlaga, da po vzoru nekaterih drugih držav sprejmemo zakon o sistemskem dolgoročnem financiranju nacionalne varnosti: »Razumem, da tako zahtevnega zakona ni mogoče pripraviti in sprejeti v tem sklicu Državnega zbora. Morda pa je v teh mesecih do letošnjih parlamentarnih volitev vendarle dovolj časa in politične volje za sprejem Zakona o obrambi, ki je že v razpravi, in Zakona o službi v Slovenski vojski, ki je že vložen v parlamentarni postopek. Sprejem obeh bi koristil potrebam Slovenske vojske. Čas do oblikovanja nove vlade je mogoče koristno porabiti tudi za razpravo in oblikovanje prepotrebnega političnega soglasja o temeljnih načelih zakona o sistemskem dolgoročnem financiranju nacionalne varnosti.«

Po Pahorjevih besedah je potrebno politično soglasje o aktualnih in prihodnjih varnostnih tveganjih, konceptualni, institucionalni, materialni in kadrovski posodobitvi ter finančnih vlaganjih v posodobitev institucij nacionalne varnosti. »Poudariti želim, da moramo zdaj zaradi naših domačih slabih in dobrih izkušenj z razvojem in zastojem naše vojske sprejeti nauk. Vojsko potrebujemo. Je življenjskega pomena za obrambo naše neodvisnosti. Vojska je smiselna le, če je delujoča. Ne more biti nekaj vmes. Če je dolgo časa samo nekaj vmes, je samo strošek države, ne pa učinkovito orodje za njeno obrambo in varnost. Zato potrebujemo pametno posodobitev. Vsaka država, tudi veliko bogatejša od naše, mora s svojimi javnimi financami ravnati gospodarno. Vedno znova se odloča o višini sredstev, ki jih daje za različna področja njenega obstoja in razvoja – šolstvo, zdravstvo, socialno varnost, znanost in druga področja v javnem interesu. Za ta področja lahko nameni več ali manj,« je dejal Pahor.

Geder: Za normalno delovanje Slovenske vojske manjka več kot 1200 ljudi

Poslanci sedaj razpravljajo o priporočilih, ki so jih pripravili poslanci SDS in NSi. Ti so zahtevo za sklic izredne seje vložili po slabi oceni bataljonske bojne skupine, po kateri je prišlo tudi do menjave na mestu načelnika generalštaba. Sicer pa je svojo vizijo razvoja Slovenske vojske danes javnosti predstavil tudi novi načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alan Geder. Ta je posle od svojega predhodnika Andreja Ostermana prevzel 26. februarja. Geder je opozoril, da nam za normalno delovanje Slovenske vojske manjka 1238 ljudi, so pa za stabilizacijo razmer že zaželi z razmišljanjem vpoklica pogodbene rezervne sestave.

Novi načelnik generalštaba Slovenske vojske Alan Geder je opozoril na slabo kadrovsko sliko Slovenske vojske in premajhne vire. Prepričan pa je, da bo bataljonska bojna skupina po dodatnem usposabljanju uspešno prestala ocenjevanje Creval, kar bo zagotovilo tudi izvajanje mednarodnih operacij.

Bataljonska bojna skupina se bo torej v naslednjih mesecih popolnoma posvetila samo dodatnemu usposabljanju, za druge naloge v domovini pa bodo vpoklicali pripadnike pogodbene rezervne sestave.

Še posebej pa je Geder zaskrbljen zaradi nizkih sredstev, ki se namenjajo vojski. Če se ti ne bodo povečali, dve srednji bataljonski bojni skupini, ki bi morali biti vzpostavljeni do leta 2023 oz. do 2025, ne bosta pripravljeni do teh rokov.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.