Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Mati Margareta Puhar, 200. obletnica rojstva

Slovenija | 06.03.2018, 18:09 Tone Gorjup

Morda je zdaj trenutek, da se srečamo z ženo, ki je ustanovila prvo redovno skupnost pri nas. To je s. Margareta Puhar, rojena 6. marca 1818 na Janževem vrhu v župniji Kapela pri Radencih. Njene naslednice, šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja se ob 200. obletnici njenega rojstva s hvaležnostjo spominjajo svoje ustanoviteljice. Ob njenem jubileju so danes še tesneje povezane z njo v svojih skupnostih oziroma hišah. Včeraj so z verniki njene rojstne župnije Kapele obiskale Slomškov grob in zatem obhajale molitveni večer v materni hiši v Mariboru. V minulih dneh so tam vodile misijon in se ob koncu z njenimi rojaki pri maši, ki jo je daroval šesti Slomškov naslednik nadškof Franc Kramberger, zahvalile za dar njenega življenja, v katerem je dozorela za nebesa prav na svoj rojstni dan, 6. marca 1901.

»Drage sestre! Jaz bom iz naše skupnosti v Algersdorfu izstopila. V zaupanju v božjo Previdnost in v rožnovensko Mater Marijo z dovoljenjem graškega škofa Zwergerja in mariborskega škofa dr. Stepišnika bom vzela nase breme ustanovitve nove kongregacije. Ker se zavedam usodnega tveganja in svoje nemoči, bi želela opraviti molitev nočnih svetih ur pred praznikom rožnovenske Matere božje za pomoč in razsvetljenje. Prosim vas, sestre, ne pustite me samo v teh stiskah. Molite z menoj, da bo ta moja odločitev po božji volji, v božjo slavo in rešitev duš tukajšnje nevzgojene mladine.« Tako je s. Margareta Puhar sredi leta 1869 - približno pet let po svojem prihodu v Maribor - predstavila sosetram, ki so z njo prišle iz Gradca, svojo odločitev, da za potrebe vzgoje slovenskih deklet in zapuščenih sirot v mestu ob Dravi ustanovi novo redovno skupnost. Namero je uresničila 13. septembra 1869.

Mati Margareta Puhar je ustanovila skupnost sester, ki se danes imenujejo šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja; nekateri jim pravijo kar mariborske šolske sestre oziroma kar Slomškove sestre! Njihova provincialka s. Terezija Tomazin nam je poimenovanje razložila takole. »Pobudo je dal škof Slomšek oziroma si je želel, da bi sestre delovale v njegovi škofiji in v tem smislu smo malo tudi Slomškove šolske sestre; mariborske zato, ker je tam zibelka ustanove, tam se je začel naš red; šolske pa zato, ker so sestre v začetku delale v šolah, vrtcih, sirotišnicah … predvsem so se ukvarjale z vzgojo.«

Zakaj je mati Margareta Puhar aktualna še danes? S. Veronika Verbič je njeno sporočilo današnjim vernikom v Sloveniji je strnila takole: »Imejte radi svoj narod in svoj jezik. Močno zaupajte v Gospoda! Zazrite se v oči otrok, ki vas potrebujejo; teh, ki potrebujejo vašo ljubezen, vašo pozornost, ki potrebujejo božjo ljubezen, ki potrebujejo odrešenje!«.

Provincialko s. Terezijo Tomazin in s. Veroniko Verbič smo gostili v nedeljski oddaji Srečanja. Spregovorili sta o ustanoviteljici skupnosti, ki ji pripadata, materi Margareti Puhar, o njenem življenju, dilemah, v katerih se je znašla in o zgodovini redovne skupnosti, ki jo je ustanovila.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.