Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Radijski misijon 2018 (foto: Andrej Jerman)
Radijski misijon 2018

Čas radijskega misijona je bil milostni čas: Hvala vam!

Cerkev na Slovenskem | 27.03.2018, 11:21

Čas med 18. in 24. marcem je bil milostni čas za vso Slovenijo, saj smo na Radiu Ognjišče obhajali radijski misijon, ki smo ga naslovili »Pošlji Svetega Duha na nas«. Priprave so se začele že konec novembra.

Izročitev radijskega misijona Svetemu Duhu je bila kar najbolj logična odločitev in njegova vloga je bila hitro opazna, saj se je sestavljal kar sam od sebe. Ponedeljkov praznik sv. Jožefa in sobotni Gospodovega oznanjenja sta narekovala temi za može in žene. Ker je v petek spovedni dan, je bil četrtek dan priprave na spokorno bogoslužje. Petek je dan, ko mnoge bolnike obiščejo duhovniki, zato smo tudi v misijonu ta dan namenili bolnikom. Tako je ostal začetek, ki je bil v znamenju naslova, ter tretji in četrti dan, ki pa sta bila družbeno aktualna.

Nimam besed s katerimi bi opisal hvaležnost in veselje, da so se vsi misijonarji in njihovi večerni gostje odzvali vabilu. Tudi tu je imel roke vmes naš sveti spremljevalec, saj so nekateri res izredno zasedeni in so težko sprejeli težo misijonskega križa. Po vrsti so si takole sledili: dr. Alek Zwitter, dr. Vili Lovše, p. Branko Cestnik, Robert Friškovec, br. Jože Smukavec, msgr. Miro Šlibar in p. Marjan Čuden. Še enkrat iskrena hvala tudi v imenu vseh, ki ste misijon spremljali po radiu.

Ko sem pri zahvalah, ne morem mimo radijskih sodelavcev, ki so prav tako zavzeto, požrtvovalno in s srcem spremljali misijon, nenazadnje z vsakodnevno jutranjo molitvijo rožnega venca v kapeli in vsakodnevno dopoldansko sveto mašo. Tako smo se pridružili mnogim redovnicam, redovnikom in duhovnikom in drugim, ki so z molitvijo spremljali letošnji misijon. Globoko so me ganile besede s. Terezije: »Pojdimo skozi dneve radijskega misijona skupaj z Gospodom, v upanju – vi pred radijskimi sprejemniki, me pred tabernakljem – da bi bila srca vseh poslušalcev odprta kakor rodovitna zemlja!«

Sveti Duh je hotel in dal, da se je blagoslovu radijskega misijona vsem škofom ordinarijem pridružil tudi sam papež. Ob tolikšnem trudu, ki je bil ves v znamenju dobre volje, je težko ne verjeti v uresničitev njegovih spodbudnih besed: »Videli boste, da vas bo sad močno osrečil.«

Da bi nas res in da bi mnoge globoke misli in bogate vsebine še dolgo odmevale med poslušalci tudi s pomočjo spleta, kjer so na voljo v pisni in audio obliki.

Cerkev na Slovenskem, Radijski misijon
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.