Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Bomo pokazali solidarnost z našimi manjšinami v sosednjih državah?

Slovenija | 14.03.2018, 19:15

Le še slabe tri tedne je mogoče oddati podpis pod evropsko državljansko pobudo za zaščito manjšin na stari celini. Da bo uspela, jo mora do 3. aprila podpreti milijon ljudi. Ob tem mora biti v vsaj sedmih državah presežena zanje določena kvota. V Sloveniji ni tako težko dosegljiva - zbrati je treba 6 tisoč podpisov. Trenutno smo na dobri tretjini. K podpori v odločilnih dneh spodbujajo naši rojaki, ki živijo v sosednjih državah.

O evropski državljanski pobudi Minority SafePack smo na Radiu Ognjišče že poročali v več različnih oddajah. Spomnimo. Njen cilj je zavezati Bruselj k sprejetju ustreznih predpisov za izboljšanje pravnega položaja jezikovnih in narodnih manjšin na stari celini. "To je bilo do zdaj v pristojnosti posameznih držav članic. Evropska unija ni imela moči, da bi kakorkoli posegla v to," je pojasnil tajnik Slovenske skupnosti v Gorici Julijan Čavdek. Predsednik Kluba koroških Slovencev v Ljubljani Janez Stergar je opozoril, da je to vprašanje postalo še posebej aktualno po novejšem migracijskem toku, saj so vse jasnejše razlike med avtohtonimi narodnimi manjšinami in ostalimi skupnostmi, ki so se zatekle k nam. "Ta pobuda je namenjena predvsem klasičnim, zgodovinsko zraslim narodnim manjšinam. Ojačala naj bi njihov položaj oziroma položaj njihovih kultur in jezikov."

Slovenci imamo avtohtono narodno manjšino v vseh štirih sosedah. V 11 mesecih zbiranja podpisov pod evropsko državljansko pobudo Minority SafePack v solidarnosti z njimi nismo bili zgled, saj naša podpora ni bila prav močna, a kot kaže, se to le spreminja. "Če se Slovenci angažirajo in so solidarni z nami in s Slovenci, ki živijo na avstrijskem Koroškem, Madžarskem in Hrvaškem, bi znali doseči kvoto. To bi bil za nas razlog za zelo veliko veselje," je prepričan Čavdek.

Podpis je najlažje oddati prek elektronskega obrazca na spletni strani Minority SafePack, a podatke je mogoče poslati tudi prek pošte. Navesti je treba enotno matično številko občana, ime in priimek, datum in kraj rojstva ter državljanstvo. "Podpise lahko oddajo vsi, ki imajo pravico voliti Evropski parlament. V Sloveniji so to vsi državljani z dopolnjenim 18. letom starosti," je ob tem poudaril Stergar.

Kaj bi pomenil uspeh te evropske državljanske pobude za naše rojake pri sosedih? "Pomenil bi to, da bi imeli še en pravni instrument, ki bi ga lahko uporabili v trenutku, ko bi morali uveljaviti svoje pravice, ki so nam zakonsko zagotovljene, a niso izpolnjene. To bi bil zelo pomemben instrument," je odgovoril Čavdek.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.