Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Četrti dan Ad limina – srečanje s papežem

Slovenija | 01.03.2018, 09:28 Marjana Debevec

Četrti dan obiska Ad limina Apostolorum so slovenski škofje darovali jutranjo sveto mašo s papežem Frančiškom v kapeli doma sv. Marte v Vatikanu, nato pa se je srečal z vsemi na skupni avdienci.

Pogovor s svetim očetom, naslednikom apostola Petra, je eden od osrednjih trenutkov obiska Ad limina, saj so škofje dolžni papežu predstaviti stanje v svojih škofijah, ključne izzive, s katerimi se srečujejo, in okrepiti vezi med krajevno in vesoljno cerkvijo. Obisk Ad limina namreč ni zgolj uradni administrativni dogodek, ampak je pravo teološko, pravno, duhovno in pastoralno dejanje, namenjeno krepitvi vezi med krajevnimi pastirji in rimskim škofom, ki v ljubezni predseduje vsem Cerkvam.

Že od začetkov krščanstva so verniki, duhovniki in pastirji krajevnih Cerkva romali na grobove svetih apostolov Petra in Pavla ter s tem izkazovali globoko duhovno povezanost in cerkveno enotnost. Srečanje z naslednikom apostola Petra, prvega varuha zakladnice vere, je namenjeno krepitvi enotnosti v veri, upanju in ljubezni.

Škofje bodo danes obiskali Dikasterij za služenje celostnemu človeškemu razvoju ter se na Državnem tajništvu srečali s kardinalom Pietrom Parolinom.

Včeraj popoldne pa so se škofje zbrali v baziliki sv. Pavla izven obzidja. Zbrane je v pridigi nagovoril koprski škof Jurij Bizjak, ki je dejal, da jih je zelo pomenljivo na pragu bazilike zunaj obzidja sprejel apostol narodov, apostol Pavel, ki je bil zelo preizkušan. Spomnil je na vsakodnevne preizkušnje in dodal: „Preizkušnja je nujna sestavina našega duhovnega napredka, kajti brez preizkušnje ni zasluženja, brez preizkušnje ni nagrade,“ je dejal.

Svete maše sta se udeležila tudi veleposlanik Slovenije pri Svetem sedežu Tomaž Kunstelj in nekdanji veleposlanik Ivan Rebernik. Povejmo še to, da se danes v Rimu začenja romanje slovenskih skupin, ki se bo sklenilo v soboto zjutraj s sveto mašo v baziliki sv. Petra, ko bo tudi sklep obiska Ad Limina Apostolorum.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.