Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Proper (foto: Proper fb)
Proper

EMA 2018: v finalu tudi Proper

| 22.02.2018, 12:04 Jure Sešek

V oddaji „A štekaš“ smo gostili sodelavca, ki se jima je, s prijatelji iz zasedbe Proper, uspelo uvrstiti v finale letošnjega slovenskega predizbora za Evrosong, tekmovanja za pesem Evrovizije. Luka Sešek in Jan Gerl sta nam razkrila nekaj zanimivosti iz zakulisja festivala, ki vsako leto znova dvigne precej prahu. Ko se ta poleže, ostane spomin na šov, zmagovalcu poskus na večjem evropskem odru, nam pa nove skladbe.

Skupina Proper je vesela, ker lahko predstavlja avtorske skladbe

Luka in Jan sta z veseljem povedala, da jih druži iskreno prijateljstvo, navdušeni so nad basistom Nejcem Podobnikom, ki je neusahljiv vir svežih glasbenih idej. Pomemben člen zasedbe je kitarist Tine Lustek, ki kot producent in soavtor idejam glasbenih kolegov doda tisto, kar pesem potrebuje. Proper je doslej izdal štiri skladbe, želijo pa si, da bi njihov prvi album še letos uzrl ušesa poslušalcev.

Finalisti letošnjega festivala EMA 2018
Finalisti letošnjega festivala EMA 2018 © Proper fb

Na festivalu EMA Proper nastopa prvič

Kot vsi, ki so nastopili na prvem večeru, kot vsi, ki so bili izbrani iz množice več kot stotih prijavljenih skladb, si je tudi Proper tiho želel uvrstitve v finale. Predvsem pa so se hoteli predstaviti občinstvu, pokazati kaj ustvarjajo in dobiti eno večjih izkušenj, ki jih ponujajo naši odri. Fantje pri ustvarjanju skladbe "Ukraden cvet" niso razmišljali, da nastaja pesem za Emo, bila je pač na vrsti, da se rodi v njihovem glasbenem naročju. „Vsaka skladba ima svoj razvojni cikel!“ pravi Jan Gerl. „Dokler ne najde pravega zvena, živi v našem iskanju. Pravzaprav tudi Proper še vedno išče svoj pravi zven. V tem procesu uživamo in upamo, da smo res na začetku lepe zgodbe!“ Kljub Emi ostali projekti ne počivajo. Trenutno pripravljajo "hitrejšo" skladbo, pesem, ki bo narejena v „radijskih manirah“.

Festival, tekmovalnost in komentarji

Jan in Luka sta v prvem festivalskem večeru začutila, da nekateri res pridejo „na tekmovanje“, predstavijo se izvajalci, ki imajo precej visoke cilje, zato je bilo pri nekaterih čutiti pritiske pred nastopom in morda razočaranje po njem. „Vsakemu bi privoščili nastop v finalu!“ Ker je zadnji stavek za naše razmere precej nenavaden, smo gosta vprašali kaj menita o slabih komentarjih, kako se izvajalcev dotaknejo včasih tudi nesramna in zlobna, vedno pa anonimna mnenja. „Večina glasbenikov pravi, da se jih tovrstna negodovanja ne dotaknejo, mnogi pravijo, da komentarjev pod novicami s festivalov ne berejo. Pa vendar: stavek, ki te ujame, ostane v tebi in o njem morda nehote razmišljaš. Zmotijo me predvsem komentarji, na katere avtor sploh ne more vplivati. Denimo: krivi ste, da moj ljubljenec ni prišel v finale!“ pravi Jan! Luka dodaja: „Proper jo je kar dobro odnesel. Za nekatere pa mi je kar hudo!“

Proper bo skladbo „Ukraden cvet“ znova predstavil v soboto! EMA se bo na prvem programu in v Studiu 1 Televizije Slovenija začela ob dvajsetih, Proper pa bo med osmimi finalisti nastopil kot sedmi!

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.