Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 18:29

Rožič: Hrvaška diplomacija spretnejša od slovenske

Dr. p. Peter Rožič
Foto © jezuiti.si

"S tem, ko sta obe državi dali mesto arbitraži, sta se na nek način odpovedali določenim pravicam ali pozitivnim rešitvam v korist ene ali druge."

Po mnenju doktorja političnih ved p. Petra Rožiča lahko rečemo, da ima Hrvaška spretnejšo diplomacijo pri reševanju mejnega vprašanja kot Slovenija. Meni, da bi morali vsaka posebej malo popustiti pri svojih interesih. Del tega popuščanja je že odločitev za samo arbitražo.

»S tem, ko sta obe državi dali mesto arbitraži, sta se na nek način odpovedali določenim pravicam ali pozitivnim rešitvam v korist ene ali druge. Nobena stran ne bo mogla biti zadovoljna, mislim pa, da zaradi filozofije, ki jo uporablja hrvaška diplomacija, ki je bolj neo-realističnega značaja, je tudi ta bolj uspešna kot slovenska, ki mnogo bolj stremi k sodelovanju in včasih k neki lažni harmoniji,« opaža dr. p. Peter Rožič, direktor ustanove Jesuit European Social Centre v Bruslju. Meni, da bi bila lahko slovenska diplomacija skupaj s trenutno politiko bolj ostra do vprašanja meje.

O tesnih vezeh med slovensko diplomacijo in Rusijo je p. Rožič v pogovoru za naš radio dejal, da Ruska federacija za Slovenijo gotovo predstavlja velik trg, zato je še posebej gospodarsko sodelovanje v interesu vsake države, »vendar vemo, da pod preprogo močnega in nujnega sodelovanja – poglejmo samo potrebe Evrope po nafti in zemeljskem plinu – se skriva tudi marsikaj neprijetnega, kot je korupcija, nesvoboda novinarskega poročanja itn. Včasih potem evropske države, vključno s Slovenijo, naredijo pakt z avtoritarnimi silami. Mislim, da se temu ne da izogniti, vendar pa to ne sme priti za ceno tega, da se določena zunanja politika skoraj proda državi, za katero vemo, da nima dobre kartoteke, kar zadeva spoštovanje človekovih pravic, vprašanje verske svobode in drugih problemov«.

Prispevku, v katerem p. Rožič komentira še vprašanje priznanja Palestine in poročanje medijev o dogajanju na Poljskem, lahko v celoti prisluhnete na zgornji povezavi.

Ne spreglejte: