Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

AUDIO: Brez kulture ni naroda

| 08.02.2018, 17:46

Slovenski kulturni praznik je dan, ki spodbudi razmišljanje o Francetu Prešernu kot zgodovinsko pomembni osebnosti ter o pomenu, ki ga imata kultura in jezik za državo in narod. Pri tem pa je pomembna tudi ljubiteljska kultura, na kar so nas opozorile mlade pevke iz župnije sv. Marko niže Ptuja.

Ob počastitvi praznika je v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja sveto mašo za vse ljubitelje umetnosti in kulture daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je po maši v galeriji Družina odprl razstavo likovnih del, ki so nastala v 23. mednarodni likovni koloniji Umetniki za Karitas. Ta je enkrat na leto v omenjeni galeriji že od samega začetka, leta 1995. Dopoldne pa so iz tiskovnega urada Slovenske škofovske konference sporočili, da slovenski katoličani skrbimo in vzdržujemo kar 80 odstotkov slovenske kulturne dediščine, ki je gotovo ne bi bilo brez tistih, ki se s tem delom ukvarjajo ljubiteljsko.

Med več tisoč ustvarjalce, pevcev, igralcev spadajo tudi dekleta iz župnije sv. Marko niže Ptuja, ki smo jih o današnjem prazniku spraševali ob obiskovanju hiš na svečnico. Špela Vrtačnik, Pija Majerič, Anamarija Lajh, Urška Horvat in Eva Kuhar so spregovorile o tem, kaj jim pomeni petje, ohranjanje kulturne dediščine in to povezale tudi s pustom, ki je v Markovcih, Zabovcih in okoliških vaseh zelo živ. Brez kulture ni naroda, so dejale in dodale, da so največje plačilo za njihovo delo nasmeh in iskrice v očeh.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.