Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 18:47

Odprimo vrata na stežaj kulturi

Dr. Igor Saksida in Rok Terkaj - Trkaj
Foto © ARO

"Slovenska površnost, zamah z roko v stilu: »Ah, ti umetniki«, in enačenje umetnika s človekom, ki nič ne dela, so strup."

Stavek je izrekel dr. Igor Saksida v Mladoskopu na slovenski kulturni dan, ki ga praznujemo ob obletnici smrti največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna.

Rok Terkaj – Trkaj in prof. dr. Igor Saksida sta v sodelovanju z Mladinsko knjigo v začetku lanskega leta izdala album in knjigo Kla kla klasika. Z drznostjo sta poizkusila združiti slovensko klasično poezijo in moderne hip hop ritme, z željo mladim približati klasiko, da bi razumeli sodobnost tematike pesmi, ki so jih pisali poeti v preteklosti.

Rapoezija Sporočila poetov preteklosti so še vedno aktualna, če jim le znamo prisluhniti in v njih najti vzporednice s sodobnim svetom. Čas se spreminja, občutja pa ostajajo zelo podobna. Avtorja Kla kla klasike navdušujeta mlade po vsej državi s svojimi nastopi, z Rapoezijo – mladim in mladim po srcu netita iskre ljubezni do tradicionalne poezije in hip hopa. Rok Terkaj - Trkaj: »Kultura izhaja iz navdiha. Od malih nog dobivamo ideje, kako bi lahko nekaj izboljšali. Vsi elementi umetnosti in obnašanja se združujejo in povezujejo v kulturi, ki je podstat vsega.

Ko se v ustvarjalnosti združita dediščina in živa kultura, hudomušno pravi dr. igor Saksida
Ko se v ustvarjalnosti združita dediščina in živa kultura, hudomušno pravi dr. igor Saksida

"Kultura je komunikacija, kultura dialoga nam pomaga pri rasti in spoznavanju drug drugega. Toda misel, da bo iz nič nastalo vse, je slaba. Veliko bolj bi morali ceniti svojo kulturo in svoje mlade umetnike na vseh področjih, ki lahko doprinesejo k večji razpoznavnosti in dodatnemu ponosu, tudi v svetu nenazadnje."

Utrinek z nastopa
Utrinek z nastopa

Trkaj: "Žal mi je, da se ljudje slepimo in še živimo v časih, da mora biti umetnik lačen, če želi kaj ustvariti. Slovenska površnost, zamah z roko v stilu: »Ah, ti umetniki«, in enačenje umetnika s človekom, ki nič ne dela, so strup. Spomnimo se, pravi Trkaj, kako je narod tistega časa delal s Prešernom, morda danes med nami živi nekdo, ki je sodobni Prešeren. "Bomo ponovili napako in pustili, da se zapije?«

Na nastopu s projektom Kla kla klasika
Na nastopu s projektom Kla kla klasika

Prof. dr. Igor Saksida: »Slovenci smo poleg Škotov edini narod, ki praznujemo praznik povezan z imenom velikega pesnika in to pomeni, da imamo do kulture poseben odnos. Seveda je vprašanje, ali imamo zdaj v teh nervoznih, razpršenih modernih časih, kulturo vsak trenutek ob sebi? Seveda ne, preveč je vsega okrog nas, premalo je časa, da bi se zbrali, prebrali dobro knjigo, razmislili ob zanimivi misli, pogledali sliko, zbrano prisluhnili glasbi."

Iz nastopa
Iz nastopa

Dr. Igor Saksida: "Čas se je spremenil v toliko, da je vse skupaj veliko bolj živčno, in časa za častitljivo damo z imenom Kultura potem nimamo dovolj. Ampak, ne bi tožil in jamral, treba je iti naprej, še naprej ceniti kulturo, ob njej uživati, ne samo zato, ker se to spodobi za Slovenca, da ceni svoje ustvarjalce, sodobne ali klasične, vseeno je, ampak tudi zato, ker kultura dela tebe, tako kot ti delaš kulturo. Knjiga oživi, ko jo vzamemo v roke, drugače je samo kup črnila in papirja. Mi dajemo pomen temu, kar beremo, slišimo ali vidimo. Kultura, zlasti tista najboljša, vedno presega meje možnega sveta. Kaže poti v neznano, daje nove izzive. Včasih ob kakšni pesmi, sliki, glasbi ne bomo razumeli, kaj je to. Morda je to korak k razvijanju tistih zmožnosti, bralnih ali katerih drugih, ki nam bodo uvid v to, kar je za nas zdaj novo; zato je kultura velik izziv.«

Knjiga in album Kla kla klasika
Knjiga in album Kla kla klasika

Več preberite na naslovu: http://www.mladinska.com/za_medije/sporocila_za_javnost/kla-kla-klasikaNe spreglejte: