Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Bazilika v Lurdu (foto: ARO)
Bazilika v Lurdu

Praznovanje v Lurdu tudi v znamenju sinode mladih

Svet | 11.02.2018, 09:54 Tone Gorjup

V Lurdu, romarskem središču pod Pireneji v Franciji, je danes v ospredju 160. obletnica prvega prikazanja Lurške Gospe deklici Bernardki v masabejski votlini. Uvod v praznovanje je bil mednarodni simpozij o prenašanju duhovnega sporočila, jutri pa se bodo sestali odgovorni za organizacijo romanj in oblikovali pastoralni načrt za leto 2018.

Od petka se v Lurdu mudi nekaj nad 1600 pretežno mladih, ki so na mednarodnem srečanju razmišljali o tem, kako sporočilo tega milostnega kraja in vsega, kar doživljajo romarji, prenesti drugim. O prenašanju vere in upanja oziroma o pričevanju je v uvodnem delu spregovoril domači škof Brouwet, za njim pa rektor lurškega svetišča André Cabes. Slednji se je osredotočil na pot iz »teme v luč«, ki je to francosko vasico zaznamovala od 11. februarja 1858, ko se je Lurška Gospa prvič prikazala Bernardki, do danes. Prvi dan je bil sicer posvečen otrokom, njihovi nemoči v bolezni in prerojenju ob srečanju z Lurdom. Sklenili so ga s filmom »Nasmehi in radosti bolnih otrok«. Film govori o krhkosti življenja, ki pa je v vsakem primeru čudež. Včerajšnji dan so posvetili mladim, ki so upanje za naš svet. Govorili so o Jezusovem vabilu »Hodi za menjo!« in pastoralnem programu Cerkve v Franciji, oblikovanem v tem duhu; o evangelizaciji mladih in o poklicih; o internetu kot novi obliki oznanjevanja; o bližnji sinodi mladih in o tem, kako bo sinoda odmevala v Lurdu. V središču današnjega praznovanja je glavna romarska maša, popoldne pa bo o sinodi mladih, ki bo oktobra v Rimu, spregovoril kardinal Lorenzo Baldisseri, tajnik sinode škofov. Že včeraj je mladim dejal, da bo Bernardka ena izmed likov, ki jih želijo postaviti v središče sinode. Današnje praznovanje bodo sklenili z oratorijem o Bernardki Lurški. Jutrišnji dan pa je namenjen organizatorjem romanj v Lurd in tamkajšnjemu zdravstvenemu osebju. Izmenjali bodo izkušnje in govorili o pomembnejših dogodkih, ki so pred njimi.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.