Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Papež nagovarja člane združenja Sveta Marta (foto: Vatican news)
Papež nagovarja člane združenja Sveta Marta

Novodobnega suženjstva veliko več, kot si mislimo

Svet | 10.02.2018, 11:44 Marjana Debevec

Papež Frančišek je včeraj nagovoril udeležence mednarodnega združenja Sveta Marta, ki se bori proti novodobnim oblikam suženjstva. Zavzel se je za boj proti kriminalnim združbam in zaščito žrtev.

Sodobno suženjstvo je po njegovih besedah veliko bolj razširjeno kot bi si lahko mislili in to celo v najbolj naprednih družbah. »Božji klic Kajnu, ki ga najdemo na prvih straneh Svetega pisma: Kje je tvoj brat?, nagovarja tudi nas, da bi se resno soočili z načini, s katerimi družba tolerira in spodbuja, še posebej s spolno trgovino, izkoriščanje najbolj ranljivih moških, žensk in otrok.«

Po papeževih besedah naj bi za boj proti novodobnemu suženjstvu odgovorno izkoristili medije za razkritje kriminalnih združb, kar pa ni dovolj. Treba je tudi spremljati žrtve, kar dela združenje Sveta Marta. Na ta način jim namreč pomagajo, da se znova vključijo v družbo in si povrnejo človeško dostojanstvo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.