Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

V Južni Koreji uradno odprtje olimpijskih iger

| 09.02.2018, 14:10

Pa so se začele - 23. zimske olimpijske igre. Z visoko dvignjeno slovensko zastavo v rokah Vesne Fabjan je nekaj pred 13. uro po srednjeevropskem času na ogromen petkotni stadion v Pyeonchangu vkorakala Slovenska olimpijska reprezentanca. Uradna slovesnost se je začela ob 12. oz. ob 20. uri po lokalnem času. Med tistimi, ki so si ogledali zelo pisano odprtje iger so bili tudi politiki ter predstavniki Svetega sedeža. Igre so se sicer uradno odprle s prižigom olimpijskega ognja in nagovorom predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha ter prisego olimpijcev. Vse pa je potekalo v duhu združevanja obeh Korej. Do 25. februarja se bo za rekordna 102 kompleta medalj borilo več kot 2900 športnikov iz 92 držav. Med njimi je 71 Slovencev, ki se bodo potegovali za jubilejno 20. slovensko medaljo.

Na stadionu, ki so ga postavili le za potrebe otvoritvenih in zaključnih slovesnosti olimpijskih in paraolimpijskih iger, se je zvrstilo približno 1000 nastopajočih, predstavili pa so se tudi olimpijci iz 92 nastopajočih držav. Slovesnost je potekala pod geslom "Mir v gibanju", pet otrok pa je pričaralo potovanje skozi zgodovino obeh Korej, manjkala ni niti tradicionalna glasba. Zazvenela je znana korejska ljudska pesem Arirang, ki je že pred tem ob skupnih nastopih nadomeščala himni obeh držav. Za domače gledalce je bil to eden najbolj čustvenih trenutkov, zapel pa jo je 77-letnik.

Vodstvo Južne Koreje si želi, da bi igre prispevale k trajnemu izboljšanju odnosov s Severno Korejo. Tako so na današnji otvoritveni slovesnosti športniki obeh Korej - Severna Koreja jih je v Pyeongchang poslala 22 - vkorakali na stadion skupaj pod eno zastavo, kar je poželo veliko odobravanje približno 35.000 gledalcev na stadionu, posebej pa še pesem angleškega glasbenika Johna Lennon »Imagine«, ki so jo izvedli korejski glasbeniki, otroci pa so s svečami v rokah iz dveh golobov miru sestavili enega, kar je simboliziralo združenost obeh Korej.

Da so 23. zimske olimpijske igre odprte je naznanil južnokorejski predsednik predsednik Moon Jae-in. Ta se je pred začetkom rokoval z vodjo severnokorejske delegacije na olimpijskih igrah in enim najvišjih predstavnikov Pjongjanga Kim Yong-namom. Moon je namreč skupaj s soprogo Kim Jung-sook pripravil sprejem za voditelje pred uradnim odprtjem iger in med povabljenimi je bil tudi visoki gost iz Severne Koreje, ki se je nato udeležil še večerje, na katero sta bila med drugim povabljena tudi podpredsednik ZDA Mike Pence in japonski predsednik Shinzo Abe. A Pence, ki naj bi po sedežnem redu sedel za isto mizo oziroma direktno nasproti severnokorejskega gosta, se večerje na koncu ni udeležil. Prišel Pence prišel kasneje, si "izmenjal pozdrave s tistimi, ki so sedeli za glavno mizo, ter odšel, ne da bi sedel za mizo". Po oceni poznavalcev je sicer de facto vodja severnokorejske delegacije 30-letna Kim Yo-jong, sestra severnokorejskega voditelja Kim Jong-una. A Yo na današnjem sprejemu ni bilo videti, se je pa že rokovala z južnokorejskim predsednikom. Kim Yo-jongje je prva predstavnica severnokorejske vladajoče dinastije, ki je na obisku v Južni Koreji po koncu korejske vojne leta 1953.

Odprtja zimskih olimpijskih iger se je udeležila tudi vatikanska delegacija. Vodi jo msgr. Melchor Sanchez de Toca, podtajnik Papeškega sveta za kulturo, ki se je tudi udeležil 132. zasedanja mednarodnega olimpijskega odbora. "Odprtje zimskih iger v Pjongčangu ima edinstveno simbolično vrednost zaradi navzočnosti severnokorejskih športnikov," je dodal. Papež Frančišek je med splošno avdienco dejal, da so letošnje igre še posebej pomembne, saj bosta delegaciji obeh Korej tekmovali kot ena sama ekipa, kar po papeževih besedah "daje upanje na svet, kjer se konflikti mirno rešujejo z dialogom in v medsebojnem spoštovanju".

Vodja slovenske olimpijske reprezentance v Pyeonchangu je Franci Petek, ki bo svoje delo, pri katerem je nasledil Petro Majdič, opravljal z največjim veseljem, veseli ga, da je vse že na delovni temperaturi. Naloga Petka in njegovih pomočnikov je vodenje in koordiniranje vseh del, tudi zdravniške službe in protokola. Skrbi tudi za informiranje tekmovalcev in njihovih sprejemalcev, kot sam pravi, dela na zmanjka.

Na začetku olimpijskih iger v Južni Koreji bo najboljše slovenske zimske športnike v Pyeongchangu spremljal tudi prvi mož krovne olimpijske organizacije Bogdan Gabrovec. Ta bo na prizorišču iger ostal do 11. februarja in v tem času skušal v živo videti tudi kar največ slovenskih nastopov. O pričakovanjih na igrah pa predsednik še ni želel govoriti. "Zavestno sem se odločil, da o tem s tekmovalci ne komuniciram, tudi zaradi izkušnje iz Ria, kjer je bilo to morda nekoliko obremenjujoče, ker se v pogovorih ne moreš izogniti pričakovanemu rezultatu. Ker se na zimske športe manj spoznam kot na letne, sem to možnost preskočil. Se pa pogovarjamo o vzdušju, o vzpostavljanju nacionalne pripadnosti, za nekatere je to zadnja olimpijska izkušnja, za nekatere prva ... a vsi smo Slovenci in oni so sem prišli zaradi rezultata, drugi pa zaradi podpore."

Odprtja iger se je danes udeležila tudi ministrica za šolstvo in šport Maja Makovec Brenčič. "Pravi mraz, pravi sneg, ampak to so zimske igre. V Koreji ni to nič nenavadnega, na to smo bili opozorjeni. A napovedujejo nekaj stopinj otoplitve in prepričana sem, da bodo športniki dobro pripravljeni," se tudi ministrica ni mogla izogniti najbolj obravnavani temi pred igrami, ki še ni šport, pač pa vreme in mraz. Prihaja pa tudi mrzlica, olimpijska seveda.

Da se ob igrah dogajajo tudi nekoliko nenavadne zgodbe pa priča naslednja. Norveški olimpijcem v Pyeongchangu zagotovo ne bo manjkalo beljakovin. Njihovim kuharjem so namreč namesto naročenih 1500, dostavili kar 15.000 jajc. "Prejeli smo pol tovornjaka jajc, dostavljanju kar ni bilo konca," je povedal kuhar norveške ekipe Stale Johansen. Na srečo so lahko 13.500 odvečnih jajc vrnili dobavitelju, za napačen prevod pri spletnem naročilu pa naj bi bil kriv Googlov prevajalnik.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.