Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 18:31

Ministrova poslanica ob kulturnem prazniku

Minister Žmavc v poslanici ob kulturnem prazniku
Foto © USZS

"Skozi kulturo se kaže naše duhovno bogastvo."

Pred 8. februarjem, praznikom kulture, ki povezuje in opredeljuje vse Slovence, je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc pripravil poslanico.

V razmišljanju je naglasil, da je kultura temelj vsakega naroda, njegove zavesti in samobitnosti. Prav rojaki so po njegovem zaslužni za ohranjanje slovenske kulture "in s tem tudi naše dediščine, ki je temelj našega razvoja in obstoja. V času, ko se kulture med seboj vse bolj prepletajo, je varovanje skupne dediščine in vsakega njenega dela še toliko bolj vredno spoštovanja in hvale."

Poudaril je, da je ohranjanje slovenske kulturne in narodne identitete med rojaki v sosednjih državah in po svetu sodi med prioritete dela USZS. Kultura je skupek vrednot, ki jih živimo in negujemo vsak dan, ne le ob državnem prazniku kulture. Skozi kulturo se kaže naše duhovno bogastvo. "Zato me vsakič znova navdušuje, ko med obiski pri slovenskih rojakih slišim slovensko pesem, besedo, vidim slovenske plese in običaje, ki se prenašajo iz roda v rod."

Rojakom se je zahvalil za ohranjanje kulturne dediščine in prenašanje v naslednje rodove. Več v video posnetku.

Ne spreglejte: